HP će otpustiti 6.000 zaposlenih u narednih nekoliko godina

HP je najnovija tehnološka kompanija koja je najavila smanjenje broja zaposlenih.

PCPress.rs Image

HP zapošljava oko 51.000 ljudi širom sveta

Na listi tehnoloških kompanija koje otpuštaju radnike našao se i HP. Kompanija planira da otpusti 6.000 zaposlenih u naredne tri godine. Planirana otpuštanja su deo šireg rekonstruisanja koje je HP najavio tokom predstavljanja izveštaja i rezultata za 2022.godinu.

Kompanija procenjuje da će joj takav „plan transformacije spreman za budućnost“ uštedeti 1,4 milijarde dolara do kraja fiskalne 2025.godine. U tu transformaciju uključena su otpuštanja najmanje 4.000 zaposlenih.

„Kompanija očekuje da će smanjiti globalni broj zaposlenih za otprilike 4.000-6.000“. „Očekuje se da će sva ova otpuštanja biti završena do kraja fiskalne 2025.godine.

U poslednjem fiskalnom tromesečju kompanija je zabeležila pad prihoda za više od 11 odsto na godišnjem nivou. Izvršni direktor Enrique Lores za loše rezultate okrivio je makroekonomske uslove i „slabu potražnju“ za računarima i štampačima.

Takođe, Lores je rekao da će HP-ov plan restrukturiranja „omogućiti bolji odnos prema klijentima. Takođe, restrukturiranje će podstići dugoročno stvaranje vrednosti smanjenjem troškova. Zatim, ponovnim ulaganjem u ključne stvari za rast, kompanija će pozicionirati poslovanje za budućnost“.

Pročitajte i:  HP pokreće pretplatnički servis za iznajmljivanje printera

HP nije jedina tehnološka kompanija koja je najavila značajno otpuštanje zaposlenih tokom poslednjih nedelja. Twitter je u više navrata otpuštao radnike nakon što je Elon Musk preuzeo kompaniju. Takođe, Meta i Amazon su najavili nova otpuštanja zaposlenih. U slučaju Mete, otpuštanje 11.000 zaposlenih, predstavljalo je prvo masovno otpuštanje u istoriji kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,