Meta otpušta više od 11.000 zaposlenih

Meta je saopštila da će otpustiti 13 odsto zaposlenih, odnosno negde oko 11.000 ljudi. To će biti jedno od najvećih otpuštanja ove godine, dok se kompanija bori sa rastućim troškovima i slabim tržištem reklama.

PCPress.rs Image

“Pogrešio sam i preuzimam odgovornost za to”

Masovna otpuštanja, prva za 18 godina u istoriji Mete, prate i hiljade otpuštanja u drugim velikim tehnološkim kompanijama, poput Twittter i Microsoft.

Procvat tokom pandemije koji je podstakao rast tehnoloških kompanija pretvorio se u krah suočen sa visokom inflacijom i ubrzanim rastom kamatnih stopa.

„Ne samo da se online trgovina vratila prethodnim trendovima, već su makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak prihoda od reklama doveli do toga da naši prihodi budu mnogo manji nego što sam očekivao“, rekao je izvršni direktor Mark Zakerberg u poruci zaposlenima.

Meta je u septembru imala 87.314 zaposlenih

Akcije Mete, ove godine izgubile su više od dve trećine vrednosti. Takođe, kompanija planira da smanji diskrecionu potrošnju i produži zamrzavanje zapošljavanja tokom prvog kvartala sledeće godine. Međutim, kompanija nije obelodanila očekivane uštede troškova koje će dobiti od ovih poteza.

Pročitajte i:  Meta & Google radi na AI ugovorima sa holivudskim studijima

Meta će radnicima platiti 16 nedelja osnovne plate plus dve dodatne nedelje za svaku godinu radnog staža. Takođe, radnicima će biti plaćen sav preostali odmor, kao deo otpremnine. Otpušteni radnici, takođe će dobiti svoje akcije koje su bile predviđene za 15. novembar i zdravstveno osiguranje za šest meseci, navodi kompanija.

Zakerberg se našao među nekoliko najviših američkih rukovodilaca koji su ove godine upozorili na nadolazeću recesiju. Međutim, neke od problema kompanija je sama sebi napravila.

Ulaganja u metaverzum, virtuelni svet, dovela su do toga da kompanija predviđa čak 100 milijardi dolara troškova za 2023.godinu. To je izazvalo skepticizam kod investitora koji gube strpljenje sa investicijama za koje Zakerberg očekuje da će uroditi plodom.

Takođe, kompanija se bori sa oštrom konkurencijom TikTok-a i promenama privatnosti od strane Apple, dok je konstantno na nišanu regulatora širom sveta.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: