Twitter zatvara kancelariju u Briselu

Izvršni direktori koji su nadgledali javnu politiku Twitter-a u Evropi navodno su napustili kompaniju.

PCPress.rs Image

Novi problemi za Musk-a

Prema izveštajima, Twitter je zatvorio svoju kacelariju u Briselu. Kompanija će sada mnogo teže prihvatiti nove propisa Evropske unije u vezi sa moderacijom sadržaja. Broj zaposlenih u kancelariji u Briselu smanjio se sa šest na dva nakon što je Musk prepolovio radnu snagu.

Rukovodioci, Julia Mozer i Dario La Nasa, napustili su Twitter prošle nedelje. U to vreme je baš Musk rekao zaposlenima da se posvete njegovoj viziji i posvete „više sati visokog inteziteta Twitter-u ili da napuste kompaniju.

Mozer i La Nasa nadgledali su javnu politiku Twitter-a u Evropi. Oni su bili zaduženi da Twitter-ova celokupna politika bude u skladu sa dezinformacionim kodeksom EU, kao i sa Zakonom o digitalnim uslugama.

DSA je stupio na snagu prošle nedelje i primenjivaće se od februara 2024.godine. DSA zakon omogućuje vladama EU više ovlašćenja u pogledu načina na koji platforme moderiraju sadržaj. Takođe, zakon se bavi kada i kako tehnološke kompanije moraju da uklone nezakonit sadržaj.

Pročitajte i:  Musk će svedočiti u istrazi SEC-a o preuzimanju Twittera

Kompanije će morati da budu transparentne u pogledu razloga za odluke o moderiranju sadržaja. Pogođeni korisnici će imati pravo da ospore odluke o moderiranju ako se njihov sadržaj ukloni ili pristup njemu bude ograničen.

Ako Twitter ne ispoštuje pravila DSA zakona, suočiće se sa potencijalno teškim kaznama. Regulatori bi mogli da kazne Twitter sa do šest odsto njegovog globalnog prometa ili čak da zabrane platformu. Komesar EU za unutrašnje tržište, Thierry Breton upozorio je Musk-a da Twitter mora da poštuje propise.

FTC će takođe proveravati Twitter

Twitter više nema odeljenje za komunikacije od kojeg se može dobiti komentar. Musk je rekao da je „opšta ideja“ da se pravila o moderiranju ograniče na „nezakonit sadržaj“.

Zatim, Musk je zamolio korisnike da mu odgovore “šta sve Twitter treba da uradi” u pogledu eksploatacije dece na platformi. Propisi o tome koji je sadržaj legalan mogu značajno da variraju u zavisnosti od nadležnosti. Nemačka, ima prilično stroge uredbe o društvenim medijima. Zatim, Twitter ima sve manje zaposlenih i to može otežati kompaniji da kontroliše celokupan sadržaj na platformi.

Pročitajte i:  Akcije Tesle padaju nakon što su isporuke pale za 8,5% u odnosu na pre godinu dana

„Zabrinuta sam zbog vesti o otpuštanju tako velikog broja osoblja Twitter-a u Evropi“, rekla je za Věra Jourová, potpredsednica EU koja je zadužena za kodeks dezinformacija. „Ako želite efikasno da otkrijete i preduzmete mere protiv dezinformacija i propagande, to zahteva resurse. Naročito u kontekstu rata u Ukrajni, očekujem da će Twitter u potpunosti poštovati zakon EU i poštovati svoje obaveze“.

U međuvremenu, nekoliko senatora u SAD zatražilo je od Federalne trgovinske komisije da utvrdi da li je kompanija prekršila zakone o zaštiti potrošača ili je prekršila uredbu o saglasnosti sa agencijom.

Između ostalog, ova uredba o saglasnosti zahteva od Twitter-a da pregleda nove funkcije za potencijalne probleme privatnosti. Ranije ovog meseca, inženjeri na Twitter-u morali su da „potvrde“ da se pridržavaju pravila FTC-a i drugih zakona. FTC je nedavno rekao da „sa dubokom zabrinutošću prati nedavna dešavanja na Twitter-u“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,