BIZIT plus

HP: finansijski rezultati za drugi kvartal 2009. godine

HP-Q2-GrowthBeograd, 21. maj, 2009 – Kompanija Hewlett-Packard objavila je finansijske rezultate za svoj drugi fiskalni kvartal završen 30. aprila 2009. godine sa neto prihodom od 27.4 milijarde dolara, što je pad od 3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno rast od 3 odsto kada se prilagodi kursnoj razlici.

U drugom kvartalu, ostvarena je operativna dobit po standardnom (GAAP) metodu knjiženja u iznosu od 2,3 milijarde dolara i korigovana zarada po akciji od 0,70 dolara, što je pad u odnosu na 0,80 dolara u istom periodu prethodne godine. Operativna dobit po nestandardnom (ne-GAAP) metodu knjiženja bila je 2,8 milijardi dolara, sa korigovanom zaradom po akciji po nestandardnom metodu knjiženja od 0,86 dolara, što je pad u odnosu na 0,87 dolara u istom periodu prethodne godine. Finansijski podaci po nestandardnom metodu knjiženja isključuju 382 miliona prilagođavanja nakon oporezivanja, odnosno 0,16 dolara po akciji, što se prvenstveno odnosi na amortizaciju kupljenih nepokretnosti, troškove restrukturiranja i troškove akvizicije.

  • Neto prihod za drugi kvartal opao je za 3 odsto, odnosno porastao za 3 odsto u lokalnoj valuti, u odnosu na prošlu godinu i iznosi 27,4 milijardi dolara
  • Operativna dobit po standardnom (GAAP) metodu knjiženja opala je za 12 odsto na 2,3 milijarde dolara, a prihodi po akciji su pali na 0,70 dolara u odnosu na 0,80 dolara prošle godine
  • Operativna dobit po nestandardnom (ne-GAAP) metodu knjiženja porasla je za 1 odsto na 2,8 milijardi dolara, a zarada po akciji iznosi 0,86 dolara, što je pad u odnosu na 0,87 dolara prošle godine
  • Korigovana zarada po akciji uključuje i 0,02 dolara od naplate naknade u sporovima oko patenata
  • Rekordni obrt novca od poslovanja od 5,0 milijardi dolara
  • Usluge više nego duplirale profit na 1,2 milijarde dolara

“Disciplinovan fokus na operativnu sposobnost i izvršenje su obezbedili rekordni obrt novca” , rekao je Mark Hurd, predsednik i izvršni direktor kompanije HP. “Naše usluge su nastavile da obezbeđuju snažnu profitabilnost sa povećanom poslovnom mrežom i brže nego što je predviđeno nakon integracije sa EDS”.

HP-Q2-Growth1 Prihod u regionu Amerike porastao je za 9 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 12,1 milijardu dolara. U oblasti Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, opao je za 11 odsto i iznosi 10,6 milijardi dolara. Prihod je opao za 16 odsto u azijsko-pacifičkom regionu i iznosi 4,7 milijardi dolara. Kada se ovi iznosi prilagode kursnoj razlici, prihod u regionu Amerike porastao je za 12 odsto, u oblasti Evrope, Bliskog Istoka i Afrike je opao za 2 odsto, a u azijsko-pacifičkom regionu za 5 odsto. Prihod izvan SAD-a u drugom kvartalu čini 64 odsto ukupnih prihoda, pri čemu je prihod u BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) zemljama opao za 12 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i čini 9 odsto ukupnog prihoda.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Usluge

Prihod od HP usluga porastao je za 99 odsto na 8,5 milijardi dolara prvenstveno zbog kupovine kompnije EDS. Infrastructure Technology Outsourcing je ostvario prihod od 3,8 milijardi dolara dok su Technology Services, Application Services and Business Process Outsourcing ostvarili prihode od 2,4 milijarde dolara, 1,5 milijardi dolara i 709 miliona dolara. Operativni profit je 1,2 milijarde dolara, odnosno 13,8 odsto prihoda, što je rast u odnosu na 507 miliona dolara, odnosno 11,9 odsto prihoda u istom periodu prethodne godine.

Storidži i serveri namenjeni velikim preduzećima

Prihod od storidža i servera namenjenih velikim preduzećima iznosi 3,5 milijardi dolara, što je pad od 28 odsto. Prihod od storidža je opao 22 odsto, sa padom od 21 odsto u okviru srednje klase EVA linije proizvoda. U odnosu na isti period prethodne godine, prihod od standardnih servera i ključnih poslovnih sistema opao je za 29 odsto, dok je prihod od Blade servera opao za 12 odsto. Operativni profit bio je 250 miliona dolara, odnosno 7,2 odsto prihoda, što je pad u odnosu na 655 miliona dolara, 13,7 odsto prihoda, u odnosu na isti period prethodne godine.

HP Softver

Prihod od HP softvera opao je za 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 880 miliona dolara, a na njega je najviše uticao pad u odeljenju za optimizaciju tehnologije i drugog softvera poslovanja od 15 odsto. Operativni profit bio je 157 miliona dolara, odnosno 17,8 odsto prihoda, što je rast u odnosu na 104 miliona dolara, 10,0 odsto prihoda, u istom periodu prethodne godine.

Pročitajte i:  HP pokreće pretplatnički servis za iznajmljivanje printera

Grupa za personalne sisteme

Grupe za personalne sisteme (PSG) je isporučila isti broj jedinica u izazovnom okruženju i zadržala lidersku poziciju na tržištu personalnih računara u svim regionima. Prihod PSG grupe je opao za 19 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 8,2 milijarde dolara. Prihod od prenosivih računara opao je za 13 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a od desktop računara je opao za 24 odsto. Prihod od komercijalnih proizvoda opao je za 22 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je prihod od proizvoda namenjenih individualnim korisnicima smanjen za 16 odsto. Operativni profit iznosio je 374 miliona dolara, odnosno 4,6 odsto prihoda, što je pad u odnosu na 544 miliona, odnosno 5,4 odsto prihoda u istom periodu prethodne godine.

Grupa za grafiku i štampu

Prihod Grupe za grafiku i štampu (IPG) opao je za 23 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 5,9 milijardi dolara. U odnosu na prethodnu godinu, prihod od potrošnog materijala opao je za 14 odsto delom zbog usklađivanja inventara kanala, od komercijalnog hardvera je opao za 40 odsto, dok je prihod od hardvera namenjenog individualnim korisnicima opao za 31 odsto. Isporučeno je 27 odsto manje štampača, 36 odsto manje štampača za poslovne korisnike i 23 odsto manje uređaja za individualne korisnike. Operativni profit iznosi 1,1 milijardu dolara, odnosno 18,2 odsto prihoda, u odnosu na 1,2 milijarde dolara, odnosno 16,0 odsto prihoda u odnosu na isti period prethodne godine.

HP Finansijske usluge

Prihod od HP finansijskih usluga iznosi 641 milion dolara, što je pad od 6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Obim finansiranja je porastao 7 odsto, a neto vrednost portfolija opali su za 1 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine. Operativna margina bila je 7,2 odsto prihoda, što je rast u odnosu na 6,9 odsto u istom periodu prethodne godine.

Pročitajte i:  HP objavio najtanji 14-inčni gejming laptop na svetu

Upravljanje aktivom

HP je ostvario 5,0 milijardi dolara novčanog toka od poslovanja u ovom kvartalu. Inventar je dostigao vrednost od 5,7 milijardi dolara, manje 7 dana. Vrednost potraživanja iznosi 14,7 milijardi dolara, preko 5 dana. Vrednost računa prispelih za naplatu iznosi 11,4 milijarde dolara, manje 6 dana. HP je isplatio dividende u iznosu od 0,08 dolara po akciji u drugom kvartalu za šta je upotrebljeno 192 miliona dolara gotovog novca. HP je iskoristio 801 milion dolara gotovog novca u drugom kvartalu da otkupi oko 24 miliona običnih akcija sa slobodnog tržišta. HP je kvartal završio sa 13 milijardi dolara bruto gotovine.

Perspektiva

HP procenjuje da će prihod u trećem kvartalu fiskalne 2009. godine odstupati oko 2 odsto sekvencijalno.

Očekuje se da u trećem kvartalu fiskalne 2009. godine prihod korigovane zarade po akciji po ne standardnom metodu knjiženja bude od 0,88 do 0,90 dolara. Po nestandardnom metodu knjiženja prihod korigovane zarade po akciji ne uključuje troškove nakon oporezivanja, koji iznose oko 0,22 do 0,24 dolara po akciji, prvenstveno vezanih za amortizaciju kupljenih nepokretnosti i restrukturiranja cena. Prema standardnom metodu knjiženja u trećem kvartalu fiskalne 2009. se očekuje prihod korigovane zarade po akciji od 0,64 do 0,68 dolara.

HP procenjuje da će prihod u fiskalnoj 2009. godini opasti 4 do 5 odsto u odnosu na predhodnu godinu.

Zarade po akciji u fiskalnoj 2009. godini, po nestandardnom metodu knjiženja se očekuje između 3,76 i 3,88 dolara. Po nestandardnom metodu knjiženja prihod korigovane zarade po akciji ne uključuje troškove nakon oporezivanja koji iznose od 0,72 do 0,74 dolara po akciji, prvenstveno vezanih za amortizaciju kupljenih nepokretnosti. Očekuje se da po standardnom metodu knjiženja (GAAP) prihod korigovane zarade po akciji bude približno od 3,02 do 3,16 dolara.

Više informacija o HP-ovim kvartalnim prihodima, uključujući dodatne finansijske analize i pregled zarade, dostupno je na HP-ovoj web lokaciji za investitore na adresi www.hp.com/investor/home.

HP-ova konferencija o zaradi u drugom kvartalu fiskalne 2009. godine dostupna je u zvučnom obliku na adresi www.hp.com/investor/q22009webcast.

 

McCann Erickson Public Relations

Facebook komentari: