TrendMicro

HP ide u Hollywood

Tačnije bi bilo reći da je odavno stigao, jer je bez HP radnih stanica i servera teško zamisliti savremenu industriju pokretnih slika. A u svakoj industriji postoji i zrnce kreativnosti – vredelo ga je potražiti u srcu filmske industrije —Voja Gašić

Kada bi Američka filmska akademija među mnogobrojne “Oskare” uvrstila i onaj za računare, HP bi bio najčešći laureat, a verovatno i prvi dobitnik nagrade “za životno računarsko filmsko delo”. Holivud je prepun HP opreme, a to je verovatno i razlog što je ova kompanija izabrala pacifičku obalu Santa Monike za predstavljanje svojih inovacija u oblasti radnih stanica.

Hewlett Packard Press Event, Raleigh Studios - Jim Zafarana predstavlja novu generaciju HP radnih stanica HP je veoma ponosan na svoje holivudske partnere i vrlo pažljivo osluškuje njihove zahteve. Ne samo da ih osluškuje, već se trudi i da im udovolji, ne samo stalnim unapređenjima i kontrolom opreme, već i direktno učestvujući u holivudskim produkcijama i istraživanja.

Tokom dvodnevnog druženja u Holivudu najviše pažnje bilo je posvećeno novoj generaciji HP radnih stanica. Predstavljanje je vodio Jeff Wood, direktor marketinga za poslove sa radnim stanicama, a u predstavljanju su se smenjivali Jim Zafarana, podpredsednik kompanije i generalni direktor workstation sektora, Terry Pilsner, podpredsednik kompanije zadužen za razvoj, a važnu reč su imali i predstavnici Intel-a Thor Sewell i Tony Neal-Graves, predstavnici sektora za radne stanice i data center servere. Izbor je bio logičan, jer se holivudski zadaci HP-a upravo svode na intenzivno korišćenje radnih stanica i ogromnih serverskih farmi, a HP i Intel su ovde sinonimi za odličnu računarsku podršku.

Čitanje pokreta

Hewlett Packard Global Press Event, Raleigh Studios - Break with Charlie... Koliko god HP uređaji impresionirali kvalitetom, domaćini nisu propustili priliku da nam pokažu šta sve može da se uradi uz njihovu pomoć, uz prigodne demonstracije u holivudskim studijima Raleigh i DreamWorks. Raleigh je najstariji holivudski studio koji i danas radi, a počeci datiraju još od 1915. godine, kada je pod nazivom Famous Players Fiction Studios radio produkciju za čuvenu Mary Pickford, a produkcijama je ugostio čuvena imena kao što su Douglas Fairbanks, Walt Disney, Bette Davis… tamo je snimljen i njen čuveni film “Šta se dogodilo sa Baby Jane?”.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Z Flip 4 - Za svačiji džep

Svetsku slavu Raleigh studio stiče radom na čuvenom Diznijevom filmu Fantasia, omnibusu crtanih filmova inspirisanih fantastičnim izvedbama dela klasične muzike pod dirigentskom palicom Leopolda Stokovskog. U ovom projektu, Raleigh Studio dobija najvažniji produkcioni zadatak, a to je uklapanje slike i muzike. Godine 1940. to je bilo veoma komplikovano, naročito ako znamo da je prošlo svega 13 godina od (zvanično) prvog zvučnog filma The Jazz Singer; dobro obavljen posao doneo ja Raleigh studiju neprolaznu slavu.

Za jednog tehnomana, najzanimljivija predstava odvijala se u Best Practices Lab prostoru. Kompanija PhaseSpace Motion Capture sve nas je impresionirala živom demonstracijom čuvene Kameronove virtuelne kamere, koja je ovde i rođena. PhaseSpace Motion Capture bavi se očitavanjem pokreta i njihovim prenosom u virtuelni svet. Najkomplikovanija varijanta se odnosi upravo na prenošenje pokreta sa glumca na njegovog dvojnika u renderovanom virtuelnom svetu (Avatara). Za to koriste jedinstvenu tehnologiju svetlosnih markera koji se raspoređuju po telu glumca, a očitavaju mnoštvom kamera smeštenih na ogromnu konstrukciju koja okružuje scenu.

Hewlett Packard Global Press Event, Raleigh Studios - PhaseSpace Motion Capture Workshop Za ovu priliku odabrana su dva glumca koja pokrete treba da prenesu sasvim različitim virtuelnim likovima, pa su u skladu s tim i senzori na njima bili sasvim drugačije postavljeni. Glumica koja je pokrete prenosila liku robota bila je opremljena senzorima na ključnim zglobovima i udovima, a glumac koji je “glumio” duha većinu senzora nosio je na licu, jer je trebalo preneti bogatu mimiku duha čije je kretanje srazmerno jednostavno.

Pročitajte i:  Otvorena prva Samsung experience zona u Srbiji

Već dugo izjedan ljubomorom zbog Mladenovog susreta sa Kameronom, morao sam da se probijem kroz redove radoznalih novinara i lično probam virtuelnu kameru oličenu u obliku HP TouchSmart tablet računara. Kamera tableta prati glumce, prenosi sliku i informacije o sopstvenom položaju do HP Z800 radne stanice koja uživo renderuje sliku sa virtuelnim glumcima iz pozicije virtuelne kamere, a zatim renderovanu sliku vraća na ekran tablet računara. Zvuči jednostavno, zar ne? Ipak, doživljaj je zasenio čak i čuvene zalaske sunca iz Santa Monike, a ako odete na sajt kompanije www.phasespace.com i u meniju izaberete da saznate nešto o kompaniji (company), videćete da se i njima dopalo moje oduševljenje.

Preplitanje rada i snova

DreamWorks je poznat po produkciji i postprodukciji mnogih čuvenih filmskih naslova, ali i po sjajnim animiranim filmovima u kojima smo prvi put videli čari 3D projekcije. Prvi od 3D naslova Monsters vs. Aliens pojaviće se u DVD/Blu-ray izdanju 29. septembra, ali ako nemate stprljenja, već sada ga možete dobiti uz Samsung 3D televizore “C” serije. DreamWorks je, naime, sa Samsung-om sklopio ugovor o eksluzivnoj distribuciji svih animiranih 3D izdanja uz Samsung 3D televizore i pre zvaničnog izlaska na tržište. Tako vas već najesen, uz novi Samsung 3D TV, očekuje čitav niz DreamWorks 3D izdanja.

How To Train Your Dragon - Cortesy DreamWorks Boravak u Holivudu poklopio se i sa premijerom filma How To Train Your Dragon, pa su nas u DreamWorks-u ljubazno pozvali na svetsku pretpremijeru ovog filma uz zanimljiva detaljna objašnjenja i činjenice vezane za produkciju ovog filma. Tako smo saznali da u DreamWorks-u rade na ogromnom broju HP radnih stanica, a da renderska farma (takođe HP proizvodnje) radi danonoćno da bi “za sutra” obezbedila preview onoga što je preko dana urađeno. Novi modeli radnih stanica i servera su obezbedili eksperimentisanje sa strukturama koje su tradicionalno komplikovane za modeliranje i rendering, kao što su kosa i krzno. Zabavljali smo se i pokretanjem “mačkastog” zmaja iz filma koji se satoji od stotina hiljada poligona.

Pročitajte i:  Samsung Tizen OS i na televizorima drugih brendova

Koliko se tehnologija brzo razvija, najbolje ilustruje podatak da su u proizvodnji filma Shrek u DreamWorks-u potrošili oko pet miliona render-sati, a za proizvodnju filma Shrek 4 je utrošeno preko 50 miliona render sati do pred kraj marta (premijera filma već je bila zakazana za kraj maja). Pri tome je oprema na kojoj se radi takođe značajno poboljšana i ubrzana.

Pored HP hardvera, DreamWorks za animaciju koristi softver sopstvene proizvodnje koji zaposleni inženjeri i dizajneri stalno razvijaju, menjaju i prilagođavaju novim potrebama. Sama atmosfera i ambijent DreamWorks studija kao da je preslikana iz snova o idealnom mestu na kome biste želeli da radite.

Hewlett Packard Press Event, Raleigh Studios Predstavljanje mogućnosti HP radnih stanica obuhvatilo je mnogo više demonstracija iz sveta arhitekture, dizajna, projektovanja, pa i uloge HP hardvera u analizi ponašanja automobila Formule 1, gde smo saznali da se u toku treninga ili trke prikupljaju i u realnom vremenu analiziraju podaci sa preko 2000 senzora ugrađenih u F1 bolid. Kreativno i temeljno, dakle, možete pristupiti bilo kom poslu. HP će vam sigurno pomoći kao siguran i pouzdan partner koga istinski zanima i raduje svako novo istraživanje ili primena tehnologije.

PC Press production in association with HP

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,