ePlaneta

HP najavio nove prenosive računare

PCPress.rs ImageParalelno sa predstavljanjem nove AMD platforme za ultra-prenosive notebook računare (Yukon), HP je najavio i prvi računar baziran na ovoj platformi. Radi se o mobilnoj platformi koju je AMD osmislio za relativno pristupačne ultra-prenosive notebook računare cene od oko 500 dolara. Ona se bazira na novom, jednojezgarnom Athlon Neo procesoru, kao i integrisanoj Radoin X1250 grafici, sa opcionom diskretnom Mobility Radeon HD 3410 kartom. Iz AMD-a stižu najave da bi ovakva platforma trebala da omogući ugodno igranje i reprodukciju 1080p video sadržaja. Najavljen je i prvi računar baziran na ovoj platformi, a to je 12,1-inčni Pavilion dv2 kompanije HP. On poseduje Neo procesor na 1,6 GHz, ekran rezolucije 1280 x 800 piksela koji poseduje LED pozadinsko osvetljenje, Radeon HD 3410 grafiku, hard disk kapaciteta do 500 GB, kao i do 4 GB RAM memorije. HP ističe i magnezijumsko kućište koje će biti dostupno u Espresso i Moonlight stilizacijama. Opciono je moguća nabavka eksternog Blu-ray drajva. Pavilion dv2 će se pojaviti tokom aprila i koštaće 700 dolara u bazičnoj verziji.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

PCPress.rs ImagePored ovog računara, HP je predstavio i “tradicionalan” notebook, baziran na Puma mobilnoj platformi kompanije AMD. To je 13,3-inčni laptop, koji nosi oznaku Pavilion dv3 i koji stiže sa AMD Turion X2 Ultra procesorima, radnih taktova od 2 do 2,4 GHz. On će imati magnezijumsko kućište, kao i 13,3-inčni LCD ekran sa LEd pozadinskim osvetljenjem. Naći će se mesta za do 8 GB memorije, kao i hard disk kapaciteta do 400 GB ili SSD, ukoliko se korisnik opredeli za njega (uz doplatu). Tu su i DVD pisač, kao i Radeon HD 3200 integrisana grafika. Pavilion dv3 podržava Gigabit Ethernet, WiFi, ExpressCard slot, 5-u-1 čitač kartica. Na spisku opcija se nalazi i tastatura sa pozadinskim osvetljenjem. Cene ovog računara iznose od 800 dolara pa naviše, u zavisnosti od željene konfiguracije.

PCPress.rs ImageKonačno, HP je najavio i novi model netbook računara. Radi se o modelu koji će biti prvi uređaj ovog tipa kompanije HP sa Intel Atom procesorom. Nasuprot ubedljivoj većini proizvođača, koji odavno koriste Atom platformu, HP je do sada koristio VIA platformu, odnosno C7 procesore u svojim netbook računarima. Novi model nosi oznaku Mini 2140, poseduje troćelijsku bateriju i težak je 1,17 kilograma (računajući i bateriju). Ima 10,1-inčni LCD ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem. Korisnici će moći da biraju između ekrana rezolucije 1024 x 576 ili 1366 x 768 piksela. Novo je i kućište, koje je u potpunosti izrađeno od aluminijuma. Digitalni akcelerometar pomaže zaštiti podataka. Kada je hardver u pitanu, Mini 2140 raspolaže Intel Atom procesorom na 1,6 GHz, a što se tiče skladišnog prostora korisnici biraju između hard diskova kapaciteta 80 i 160 GB i SSD-a kapaciteta 80 GB. Na spisku mogućnosti su i Ethernet, web kamera, WiFi, te ExpressCard slot. Računar će biti dostupan sa Windows XP, Vista, SuSe Linux i FreeDOS operativnim sistemima. Prodaja kreće krajem januara, po ceni od 500 dolara za osnovni model.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,