TrendMicro

Korišćenje tehnologije nije u vezi s mentalnim zdravljem mladih

Nova studija istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji, Irvine koju su objavili u stručnom časopisu Clinical Psychological Science, otkriva da vreme koje tinejdžeri provode na svojim telefonima ne mora nužno da utiče na njihovo mentalno zdravlje.

PCPress.rs Image

Istraživači su anketirali više od 2.000 adolescenata, među kojima je bilo i skoro 400 učenika državnih škola u Severnoj Karolini, uzrasta od 10 do 15 godina. Dve nedelje, tim je tri puta dnevno prikupljao izveštaje o simptomima mentalnog zdravlja, kao i izveštaj o dnevnoj upotrebi tehnologije. Analizirali su da li su učesnici koji su više vremena provodili uz digitalne tehnologije imali više verovatnoće da imaju simptome narušavanja mentalnog zdravlja. Istraživače je takođe interesovalo da li su dani kada su adolescenti više vremena koristili digitalne tehnologije u različite svrhe, takođe i dani kada su problemi mentalnog zdravlja bili češći. Odgovor je u oba slučaja bio ne.

“Nasuprot uvreženom verovanju da pametni telefoni i društvene mreže uništavaju mentalno zdravlje mladih, mi ne vidimo temelj za ideju da bi vreme provedeno na telefonima i online bilo povezano s povećanim rizikom za mentalne bolesti”, napominju stručnjaci koji stoje iza ove studije.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

Ne mogu se poreći štetni efekti društvenih mreža na ljude – mlade i stare. Uveliko se priča da pre spavanja ne treba gledati u ekran televizora, telefona ili kompjutera jer razbija san. Ali, čini se da se tinejdžeri poprilično dobro snalaze s tehnologijom. Uostalom, imali su pametne telefone otprilike onoliko dugo koliko su mogli da govore. U stvari, kada su primećene veze između tehnologije i mentalnog zdravlja, one su bile „male i u suprotnom smeru od očekivanog“, navodi se u saopštenju UC Irvine.

PCPress.rs Image

„Na primer, tinejdžeri koji su naveli da su slali više tekstualnih poruka tokom perioda učenja, zapravo su prijavili da se osećaju bolje (manje depresivno) u odnosu na tinejdžere koji su manje slali poruke“, stoji u saopštenju. To je verovatno zato što nas društvene interakcije – čak i digitalne – mogu učiniti da se osetimo delom nečega, a ne odvojenim i izopštenim.

„Možda je vreme da se odrasli prestanu da se svađaju oko toga da li su pametni telefoni i društvene mreže dobre ili loše za mentalno zdravlje tinejdžera i da počnu da razmišljaju o načinima kako da ih najbolje podrže u životu offline i online“, koautor Candice Odgers, profesor sa Kalifornijskog univerziteta, Irvine i Univerzitet Duke, zaključila je u ovom radu.

Pročitajte i:  Korisni Web alati

Izvor: Geek

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,