Hrvatska vraća naknade za uvoz na staro

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske će u petak, 11. avgusta, vratiti cene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 90 kuna (12 evra). Objaviće novi pravilnik o visini naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, i naknada inspekcijskog nadzora više neće iznositi 2.000 kuna (270 evra), već prvobitnih 90 kuna (12 evra).

PCPress.rs Image

Upravo je visina te naknade izazvala žestoke reakcije susednih zemalja koje nisu članice Evropske unije i koje su najavile ozbiljne kontramere.

Ta naknada je pre izmena takođe iznosila 90 kuna po kamionu, dok je izmenom povećana na 2.000 kuna. Sada se vraća na 90 kuna, ali po vrsti voća i povrća, a ne više po kamionu. Kontrola voća ostaje i dalje na snazi, a svaka pošiljka koja ulazi u Hrvatsku mora biti bez oštećenja, voće mora biti zdravo i zrelo.

Od petka tako više neće biti blokada na granicama, a analiziraće se i cene naknada inspekcijskog nadzora u saradnji sa susedima radi osiguranja zaštite potrošača. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju brzi sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje u Evropskoj uniji.

Pročitajte i:  Najveći staklenik na svetu, paradajz i roboti

Zbog sukoba koji je izbio nakon što je ministar poljoprivrede Hrvatske, Tomislav Tolušić, uveo sporni pravilnik protestovali su i hrvatski poljoprivrednici tražeći od premijera Andreja Plenkovića da hitno reaguje.

Izvor: N1

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , ,