HTC blockchain telefon sada može da se kupi i regularnim novcem

Kompanija HTC odlučila je da svoj blockchain telefon približi mejnstrim korisnicima, te je objavila da Exodus 1 od sada može da se kupi i običnim novcem za 750 dolara.

PCPress.rs Image

Proizvođač je do sada za ovaj uređaj kao platežno sredstvo prihvatao samo Bitcoin (BTC), Ether (ETH) i Litecoin (LTC), a taj potez je trebalo da omogući da telefon kupuju samo oni koji su otvoreni ka modernim valutama. Pored tradicionalnog novca, HTC od sada omogućava i kupovinu preko Binance Coin-a (BNB) – valuti koja se zasniva na Ethereumu.

HTC blockchain telefon najavljen je u oktobru 2018. preko HTC Exodus Instagram naloga, a u obliku vešto sastavljenog tizera koji je ukazivao na to da se na modelu vredno radilo. Na zvaničnom sajtu kompanije bilo je moguće je rezervisati novi telefon, a funkcija tog poteza bila je da se utvrdi kolika će biti potražnja za HTC Exodus modelom. Sajt koji je kreiran za promociju blockchain telefona novi Exodus je najavljivao kao „prvi telefon koji je ujedno i digitalni novčanik, i koji ima mogućnost za povraćaj izgubljenih podataka,“ te se tokom kampanje tvrdilo da je jedna od vizija i širenje blockchain ekosistema, a uz pomoć prvog telefona koji je potpuno orijentisan ka decentralizovanim aplikacijama i bezbednosti korisnika.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

PCPress.rs Image

Kao glavna karakteristika ovog telefona izdvaja se sigurnosni protokol koji je odvojen od procesora i Android operativnog sistema, te može da se koristi za čuvanje crypto-ključeva koji su se do sada obično čuvali u softverskim novčanicima ili na USB uređajima. Tako je HTC sa modelom Exodus pokušao da uspostavi ravnotežu između bezbednosti i udobnosti, te eliminiše sigurnosne protokole koji dolaze sa strane. Pojedini korisnici bi crypto-ključeve zapisivali i na papiru, te ih zaključavali u tradicionalne sefove, tako da HTC model nudi veću sigurnost, a uz jednostavnije načine za očuvanje bezbednosti. Sigurnosni protokol funkcioniše u paru sa HTC digitalnim novčanikom Zion, a nedavno je objavljeno da je ovaj novčanik sada kompatibilan i sa Opera pretraživačem.

Eksperti tvrde da Exodus telefon predstavlja popriličan rizik za HTC, budući da kompanija već neko vreme beleži gubitke kada je prodaja telefona u pitanju. Tako blockchain telefon predstavlja neobičan potez, budući da ima ograničenu publiku, te je malo verovatno da će doprineti poboljšanju poslovanja kompanije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,