Huawei će proizvoditi električne automobile

Samo nedelju dana nakon što je kineski proizvođač električnih automobila Nio najavi svoj najnoviji konkurent Tesli, Huawei je objavio detalje o vozilu sa specifikacijama za koje tvrdi da je bolje od Teslinog modela Y.

PCPress.rs Image

Huawei u saradnji sa drugim kompanijama

Kineski tehnološki gigant Huawei najpoznatiji je po svojim telekomunikacionim proizvodima i pametnim telefonima neće samostalno proizvoditi automobile. Sa proizvođačima automobila radiće na tehnologiji automobila i principu autonomne vožnje.

Prvi automobil sa Huawei operativnim sistemom HarmonyOS biće Aito M5, automobil koji radi i na struju i na gorivo, rekao je Richard Yu, izvršni direktor Huawei potrošačke poslovne grupe.

Isporuke bi trebalo da počnu oko 20. februara, rekao je Yu, koji je i izvršni direktor jedinice za inteligentna poslovna rešenja za automobile.

Cene nakon subvencije za Aito M5 počinju od 250.000 juana (39.063 dolara). To je niže od Teslinog modela Y, koji počinje od 280.752 juana nakon subvencija.

Takođe, kompanija Nio je otkrila da će isporuke električne limuzine ET5 početi u septembru sa početnom cenom od 328.000 juana (51.250 dolara) pre-subvencije. Nio ET7 limuzina, predviđena za isporuku u martu, počinje sa cenom od 448.000 juana.

Pročitajte i:  CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

Yu je u svojoj prezentaciji tvrdio da Aito M5 nudi vršnu snagu i domet vožnje koji su bolji od modela Y. Međutim, za razliku od Teslinih automobila, Aito M5 se ne napaja isključivo električnom energijom jer ima rezervoar za gorivo za produženje dometa kada se baterija isprazni.

PCPress.rs Image

Početni model kompanije Li Auto ima sličnu funkciju proširenja dometa na gorivo za svoj Li One, čiji najnoviji model navodi cenu od 338.000 juana.

Neke od brojnih drugih karakteristika koje je Yu opisao uključivale su dvoslojno zvučno izolovano staklo.

„Po zvuku ćete znati da li je premium ili ne“, rekao je Yu.

Huawei će koristiti sopstveni operativni sistem

Aito M5 je prvi model pod brendom Aito, što znači „dodavanje inteligencije automobilima“. To je deo proizvođača automobila Seres, čiji su automobili ranije uključivali Huawei komponente, ali ne i dizajn, rekao je Yu.

Seres, takođe poznat kao SF Motors, je filijala proizvođača automobila Sokon iz Silikonske doline. Seres na svojoj veb stranici navodi da je „pozicioniran da samostalno gradi i prodaje na dva najveća svetska tržišta, SAD i Kini“.

Pročitajte i:  Novi izazovi za razvoj električnih vozila

Integracija HarmonyOS-a sa novim automobilom Seres u Kini je značajna jer mnogo starta up električnih automobila pokušavaju da prodaju ideju da će automobili ličiti na ulogu pametnih telefona u životima potrošača.

Svaki električni automobil ima ekran osetljiv na dodir za podešavanje funkcija automobila i slušanje muzike ili gledanje filmova.

Jedan od Huawei pametnih satova se takođe može koristiti kao ključ od automobila za Aito M5.

Huawei je pokrenuo HarmonyOS 2019. godine nakon što je administracija bivšeg predsednika Donald-a Trump-a stavila kompaniju na crnu listu koja je ograničavala američke kompanije da prodaju tehnologiju kineskoj kompaniji, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Huawei je negirao da predstavlja takvu pretnju.

Ali crna lista je odsekla Huawei od Google-ovog Android operativnog sistema. Huawei je zatim počeo da radi na HarmonyOS-u 2016. godine.

„Mnoge sankcije u poslednje tri godine uvele su nas u najdužu zimu, jer nijedna zima nije duga tri godine“, rekao je Yu. „Uprkos velikim poteškoćama, dobili smo snažnu podršku od potrošača i partnera širom sveta.”

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Izvor: CNBC

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,