Huawei CEO spreman da licencira 5G tehnologiju kako bi smanjio strahove od špijunaže

Ren Zhengfei, Huawei CEO, rekao je da je kompanija spremna da pomogne jačanju zapadnog rivala u globalnoj trci za 5G kao način da olakša tenzije sa Zapadom. U nedavnom intervjuu, Ren je rekao za The Economist da će Huawei dati još jednoj kompaniji „stalni pristup“ postojećim 5G patentima, kodovima i tehničkim nacrtima u zamenu za jednokratnu naknadu.

PCPress.rs Image

Zhengfei je dalje rekao da će licenca kupcu dati slobodu da menja Huawei-jev izvorni softverski kod čime bi bilo omogućeno da se pretraže bilo kakve greške i isprave, navodni, skriveni ulazi, i odbacili sumnje vezane za špijunažu. Potencijalna pretnja cyber-sigurnosti, kako zapadne zemlje vide Huawei, predstavljalo je sporno pitanje za Five Eyes, savez razmene obaveštajnih podataka koji čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD. Dok su Australija, Novi Zeland i SAD zabranili svojim nacionalnim operaterima da kupuju 5G opremu od Huawei-ja, Kanada i Velika Britanija, još uvek to nisu učinile. Kao deo ovog hipotetičkog sporazuma, Huawei bi zadržao sve svoje postojeće ugovore sa operaterima i nastavio da razvija nove 5G tehnologije, i radio bi na osiguravanju novih kupoprodajnih ugovora. U suštini, kompanija želi da resetuje situaciju i krene odatle.

Pročitajte i:  Microsoft ukida LinkedIn u Kini

Međutim, kako primećuje The Economist, teško je reći koliko je verovatno da plan uspe. Prvo, nije jasno da li bi kineska vlada pristala da Huawei u osnovi proda deo svoje najvrednije imovine stranoj kompaniji. Slično tome, neizvesno je da li postoji kompanija koja je zapravo zainteresovana za kupovinu Huawei-jevih 5G patenata.

Najviše od svega, čak i ako bi Huawei podstakao zapadnog rivala, malo je verovatno da bi to skinulo kompaniju sa crne liste američke vlade. Kako trenutno stvari stoje, malo je stvari sa kojima se demokrate i republikanci slažu, ali obe strane ne veruju Huawei-ju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,