BIZIT plus

Huawei CEO spreman da licencira 5G tehnologiju kako bi smanjio strahove od špijunaže

Ren Zhengfei, Huawei CEO, rekao je da je kompanija spremna da pomogne jačanju zapadnog rivala u globalnoj trci za 5G kao način da olakša tenzije sa Zapadom. U nedavnom intervjuu, Ren je rekao za The Economist da će Huawei dati još jednoj kompaniji „stalni pristup“ postojećim 5G patentima, kodovima i tehničkim nacrtima u zamenu za jednokratnu naknadu.

PCPress.rs Image

Zhengfei je dalje rekao da će licenca kupcu dati slobodu da menja Huawei-jev izvorni softverski kod čime bi bilo omogućeno da se pretraže bilo kakve greške i isprave, navodni, skriveni ulazi, i odbacili sumnje vezane za špijunažu. Potencijalna pretnja cyber-sigurnosti, kako zapadne zemlje vide Huawei, predstavljalo je sporno pitanje za Five Eyes, savez razmene obaveštajnih podataka koji čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD. Dok su Australija, Novi Zeland i SAD zabranili svojim nacionalnim operaterima da kupuju 5G opremu od Huawei-ja, Kanada i Velika Britanija, još uvek to nisu učinile. Kao deo ovog hipotetičkog sporazuma, Huawei bi zadržao sve svoje postojeće ugovore sa operaterima i nastavio da razvija nove 5G tehnologije, i radio bi na osiguravanju novih kupoprodajnih ugovora. U suštini, kompanija želi da resetuje situaciju i krene odatle.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Međutim, kako primećuje The Economist, teško je reći koliko je verovatno da plan uspe. Prvo, nije jasno da li bi kineska vlada pristala da Huawei u osnovi proda deo svoje najvrednije imovine stranoj kompaniji. Slično tome, neizvesno je da li postoji kompanija koja je zapravo zainteresovana za kupovinu Huawei-jevih 5G patenata.

Najviše od svega, čak i ako bi Huawei podstakao zapadnog rivala, malo je verovatno da bi to skinulo kompaniju sa crne liste američke vlade. Kako trenutno stvari stoje, malo je stvari sa kojima se demokrate i republikanci slažu, ali obe strane ne veruju Huawei-ju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,