BIZIT plus

Huawei redizajnirao hiljade komponenti kako bi obezbedio nesmetanu proizvodnju

Pre samo nekoliko godina, Huawei je bio jedan od najvećih proizvođača 5G opreme na svetu i veliki konkurent Samsung-u i Apple-u na polju mobilnih telefona. A onda su usledile američke sankcije, koje su znatno usporile širenje kineske mega kompanije.

PCPress.rs Image

Na polju mobilnih telefona, Huawei se brzo preorijentisao i predstavio HarmonyOS, sopstveni ekosistem koji je zamenio Android na njihovim telefonima. Iako više nisu toliko konkurentni kao pre nekoliko godina, Huawei i dalje nekako uspeva da se zadrži među najznačajnijim proizvođačima telefona.

Na polju infrastrukturne opreme situacija je malo drugačija. U pitanju je mnogo naprednija i sofisticiranija oprema, koju nije moguće promeniti „preko noći“. Ipak, i tu je Huawei uspeo da se izbori. CEO kompanije, Ren Zhengfei, objavio je da je Huawei u prethodnom periodu redizajnirao na hiljade komponenti u svojim proizvodima, kako bi izbegao situacije zbog kojih su im uvedene sankcije. On je naveo da je kompanija u svojim uređajima zamenila više od 13.000 komponenti, koje se sada sve proizvode lokalno, jer nisu više u mogućnosti da ih nabavljaju na svetskom tržištu. Pored toga, redizajnirano je više od 4.000 elektronskih sklopova, kako bi se omogućilo funkcionisanje sa novim komponentama. Uz sve to napravljen je i potpuno novi OS – dobro, ne baš novi – suštinski, HarmonyOS je neka vrsta Android klona, kome su umesto Google-ovih, ubačeni Huawei servisi.

Pročitajte i:  UK ulaže 16 miliona funti u zelenu tehnologiju

Rezultat svih ovih akcija je stabilizacija Huawei portofila. Ipak, to nije bilo jeftino. Kompanija je samo u 2022. godine, na razvoj i istraživanje potrošila 23.8 milijardi dolara. Verovatno se na nekim tržištima Huawei nikad neće oporaviti od sankcija uvedenih 2019. godine, ali i pored toga kompanija se svim silama bori da zadrži svoje pozicije, ili barem da minimizuje štetu.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari: