Data centri 2024

Hubble teleskop i slika najudaljenije zvezde

Hubble teleskop se nedavno vratio 12,9 milijardi godina u prošlost, a nakon što je uhvatio svetlost koja je potekla s najudaljenije zvezde koju je čovečanstvo ikada videlo.

PCPress.rs Image

Legendarni teleskop je oborio prethodni rekord za oko četiri milijarde godina, a vest je objavljena 30. marta. Svetlost je, putujući kroz svemir koji se konstantno širi, potpala pod uticaj takozvanog „crvenog pomaka“, što je porast talasne dužine elektromagnetnog zračenja, uzrokovan upravo širenjem kosmosa. Zbog toga Zemljani takvu svetlost vide u crvenoj boji.

PCPress.rs Image

Eksperti koji upravljaju teleskopom kažu da isprva nisu verovali u ono što vide, jer je novootkrivena zvezda mnogo udaljenija od prethodne koja je držala rekord. Dobila je ime “Earendel“, što na staroengleskom znači „jutarnja zvezda“, a procenjuje se da je 50 puta masivnija od našeg Sunca.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Hubble teleskop je ovim još jednom dokazao da je i dalje koristan, 30 godina nakon što je stigao u kosmos. Nedavno je u svemir otišao još moćniji James Webb teleskop, koji će i sam uskoro početi s posmatranjem kosmosa, u potrazi za najstarijim galaksijama i misterioznim planetama u Mlečnom putu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,