BIZIT plus

Hubble teleskop i sudar galaksija

Iako je James Webb teleskop preuzeo ulogu najmoćnijeg, Hubble još uvek ume da nas iznenadi. Tako se nedavno pojavio snimak Arp-Madore 417-391, nesvakidašnjeg sudara galaksija koji se dogodio na udaljenosti od 670 miliona godina.

PCPress.rs Image

Nakon kolizije se formirao prsten, a teleskop je spajanje zabeležio uz pomoć stare Advanced Camera for Surveys koja je i ranije hvatala neobične galaksije, čak tamnu materiju. Sve će to uskoro poslužiti novom James Webb teleskopu koji vidi bolje i dalje, a dešava se da ponekad rade i zajedno – stari Hubble i novi James.

Da se podsetimo: Webb, kako ističu eksperti, može da prikupi mnogo više svetla nego Hubble, što znači da će moći da prodre dublje u univerzum, a samim tim i dalje u prošlost. Novi teleskop je dizajniran da bude komplementaran svom prethodniku, a kako bi zajedno pružili jasniju sliku kosmosa. Nakon Webba dolazi još jedan naslednik – Wide Field Infrared Survey teleskop – koji će u svemir krenuti 2025. godine, i koji će biti zadužen za proučavanje tamne materije, egzoplaneta i postanka zvezda i planeta.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Hubble bi tako uskoro mogao u zasluženu penziju, između ostalog i zbog toga što je poslednjih nekoliko godina imao više problema sa sistemom. Očekuje se da se na Zemlju vrati 2030. godine, da se sruši, što će se dogoditi ako ne bude nikakvih popravki. Sudar galaksija bi mogao da bude poslednji snimak, jer se takve stvari ne dešavaju često.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: