BIZIT plus

Hubble ponovo radi: “Vatromet” u svemiru

Hubble teleskop ponovo radi, te na Zemlju šalje snimke onoga što se događa u svemiru. Neki prizori su česti, neki opet toliko retki da su dragoceni. Na primer snimci “mladih” zvezda.

PCPress.rs Image

Hubble Space teleskop je 13. juna iznenada prestao sa radom, nakon što je došlo do problema s hardverom. Eksperti iz agencije NASA su odlučili da sve operacije presele na backup kompjuter, zahvaljujući čemu je problem rešen.

Lansiran je 1990. godine, i originalno je sadržao šest žiroskopa (instrumenti koji mu služe za orijentaciju u kosmosu) – za pravilno funkcionisanje neophodna su bar tri. Tokom godina Hubble žiroskopi su imali brojne probleme, te su neki od njih prestali da funkcionišu. Potom je 1999. godine došlo do problema zbog kojih teleskop nije bio u funkciji nekoliko nedelja. Tokom Space Shuttle programa astronauti su bili u mogućnosti da posete Hubble, te uklone neispravne žiroskope, tako da je 2009. zamenjeno svih šest.

Poslednji problemi su bili u vezi s hardverom (payload kompjuterom), a svi instrumenti su odmah po nastanku komplikacija ušli u safe mode, tako da nije došlo do još većih kvarova. NASA je već 17. jula osposobila instrumente, tako da mogu da nastave sa prikupljanjem podataka. Mnogi ovaj teleskop nazivaju ikonom, budući da nam iz kosmosa već više od tri decenije šalje neverovatne snimke, te druge podatke. Nakon nešto više od mesec dana Hubble ponovo radi, što znači da još uvek nije vreme za naslednike.

Pročitajte i:  NASA: 2023. godina je bila najtoplija godina ikad zabeležena

PCPress.rs Image

Zahvaljujući popravkama ponovo se radujemo novim fotografijama, a među najnovijima je veoma redak fenomenHerbig-Haro objekat. U pitanju je mali kompaktni oblak interstelarne materije, koji se ubraja u mlade zvezdane objekte. Snimljeni objekat je dobio ime HH111 i dokaz je da teleskop dobro radi. Ovi objekti nastaju kada se jonizovani gas koji izbaci neka mlada zvezda (mlada po kosmičkom poimanju vremena) sudari s oblakom prašine.

Fotografija je nastala zavaljujući Wide Field kameri 3 (WFC3), te objekat bez nje ne bi bio vidljiv.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: