ERP 2024

Hubble teleskop: Novi portret Saturna

Saturnovi prstenovi mogu da pruže neverovatan ugođaj kada se posmatraju uz pomoć teleskopa, a kada se slikom pozabavi jedan od najmoćnijih teleskopa na svetu onda krajnji proizvod do kraja ilustruje ono što nude neki drugi svetovi.

PCPress.rs Image

Naime, Hubble Space teleskop omogućio je NASA-i i Evropskoj svemirskoj agenciji da 12. septembra objave nove portrete Saturna, a nakon što je snimak napravljen 20. juna Hubble kamerom Wide Field 3, u trenutku kada se planeta nalazila na 1,36 milijardi kilometara od Zemlje. Eksperti Saturn posmatraju kako bi utvrdili meteorološke obrasce i druge promene, a fotografija može da posluži i običnim posmatračima, budući da je brzo postala simbol lepote koju kosmos može da nam ponudi.

Fotografije koje pravi Hubble mogle bi da jednog dana prevaziđu jedino one koje budu snimane sa letelica koje će posećivati ove udaljene svetove, ali će i teleskop i tada biti u prednosti, a zbog toga što svoje subjekte može da posmatra konstantno, bez potrebe za udaljavanjem ili približavanjem.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu