Robot-riba leti uz pomoć vode

Novi riboliki robot, baš kao i neke prave ribe u divljini, može da iskoči iz vode i neko vreme klizi kroz vazduh, upravo kao da leti.

PCPress.rs Image

Inženjeri često inspiraciju traže u prirodi, a posebno kada je u pitanju dizajn za robote, pa imamo modele kao što je Astro robot-pas, ili SpaceBok koji podseća na antilopu. Tako je nastao i novi leteći robot-riba, a kreirali su ga eksperti iz Aerial Robotics Laboratory u Londonu. Nova mehanička životinja podseća na mali avion, a najveću inovaciju predstavlja pogon uz pomoć kojeg se robot kreće. Mešavina vode i kalcijum-karbida predstavlja neku vrstu goriva, budući da kada se pomeša u reakcionoj komori kreira acetilenski gas koji potom potiskuje vodu iz unutrašnjosti robota, što omogućava kretanje. Radi se o moćnoj mešavini, pa robot može da se vine u visinu do 26 metara.

PCPress.rs Image

Roboti koji ne zahtevaju mnogo energije da bi funkcionisali mogli bi da budu korisni u kriznim situacijama, te u okruženjima koja se usled nedostatka električne energije inače teško nadgledaju. Iako je sve više onih koji najavljuju robo-kalipsu, maleni roboti poput ovog mogli bi da izađu u susret čovečanstvu, te pomogne u rešavanju sve brojnijih problema.

Pročitajte i:  Svako hoda drugačije - exoskeleton prilagođava se u hodu

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,