ERP 2024

Humankind: Sudbina civilizacije u video igrama

Popularna igra Civilization okupira pažnju igrača već trideset godina, a u međuvremenu je stvorila žanr u kojem sve do danas apsolutno vlada. Posle šestog nastavka je ipak došlo do zasićenja, pa se stvorio prostor za nove igre koje će preuzeti titulu.

PCPress.rs Image

Glavni favorit je bila igra Humankind, na kojoj su developeri iz studija Amplitude radili godinama. Trebalo je da se pojavi u aprilu, ali je događaj odložen za avgust, budući da je bilo potrebno još vremena, najviše zbog toga što su u priču uključeni diplomatski odnosi između različitih zajednica. To je ujedno i jedna od najvećih razlika u odnosu na Civilization, koja u diplomatiju nije mnogo ulagala. Diplomatski procesi su komplikovana za implementaciju u igru, budući da podrazumevaju apstraktne elemente iz ljudskog ponašanja, poput „poverenja“ i „pregovora“. Ukoliko bi se primenili uobičajeni mehanizmi za implementaciju delova igre, ovi momenti bi ličili na parodiju, što developeri nikako nisu želeli.

Igra je, kako se tvrdi, istorijski autentična, što je zahtevalo više napora – kako alata, tako i akcija kao što su „podmiti“, „predloži“, „zapreti“ ili „zahtevaj“. Izašla je 17. avgusta, a oni koji su je testirali tvrde da donosi zanimljive novine – igrač na primer može da igra sa više plemenskih frakcija, te da tokom igre menja civilizacije.

Pročitajte i:  Epic poklanja ovu uzbudljivu igru

Pored novina tu su naravno i mane, a kao najveća se izdvaja završetak igre. Naime, kao i kod Civilisation, igrač na kraju ide ka apsolutnoj pobedi, što donekle ubija entuzijazam kod onih koji vole hrabre igre. Tako je Civilisation i dalje na vrhu, a nije se ni moglo očekivati da Amplitude već prvom igrom porazi višedecenijskog favorita.

Izvor: Kotaku

Facebook komentari: