Tesla Autopilot predmet ozbiljnih istraga

Prema poslednjim izveštajima Tesla Autopilot je predmet ozbiljne istrage u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako bi se utvrdili uzroci poslednjih saobraćajnih nezgoda u kojima je prepoznat kao jedan od ključnih činilaca.

PCPress.rs Image

Naime, NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) istražuje čak jedanaest saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovala Tesla vozila. U nezgodama je povređeno sedamnaest osoba, dok je jedna izgubila život. Problem je u tome što se korisnicima Autopilota nalaže da ruke ne sklanjaju s volana, a izveštaji pokazuju da se neodgovorni vozači oglušuju o instrukcije, što je najčešći uzrok nezgoda.

Od 2020. godine su se pojavili brojni snimci incidenata, a u septembru prošle godine je moglo da se vidi da Autopilot ne briljira tokom testiranja. Automatsko kočenje u okviru Model 3 vozila se tom prilikom nije uključilo na vreme, zbog čega je stradala jedna lutka čiji je zadatak bio da simulira pešaka iz stvarnog života.

PCPress.rs Image

Snimak incidenta se u septembru 2020. pojavio na socijalnoj platformi Weibo, a nakon toga i na Twitteru, ali i dalje nije jasno ko je tačno organizovao testiranje, te gde je snimljen. Radi se o tome da se Model 3 automobili često koriste za testiranja sistema za automatsko kočenje koji dolaze od drugih proizvođača, pa nije jasno koji je tačno sistem u pitanju. Video ipak ukazuje na to da samoupravljivi sistemi još uvek nisu bezbedni.

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

Eksperti sve češće kritikuju ovakve sisteme, između ostalih i Tesla Autopilot. Elon Musk je još u novembru najavio da Autopilot dobija novu verziju softvera, sa kojom je trebalo da stigne i dugo očekivana funkcija koja bi trebalo da omogući potpuno autonomnu vožnju. Uprkos tome, Tesla Autopilot i dalje zahteva stalnu pažnju vozača, te se ističe da ne postoji dostupna verzija koja omogućava da se vozila kreću potpuno samostalno, bez potrebe za intervencijama vozača.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,