Humanoidni robot meri krvni pritisak dodirom

Istraživači sa Univerziteta Simon Fraser u Kanadi napravili su humanoidnog robota koji može da meri krvni pritisak dodirivanjem grudi pacijenta.

PCPress.rs Image

Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo

Robot koristi senzore na vrhovima prstiju da izvrši merenja. Inspirisani pijavicama koje sišu krv, senzori suvih elektroda utvrđuju krvni pritisak kombinovanjem očitavanja elektrokardiograma (EKG) i fotopletizmograma (PPG). Kanadski tim se nada da bi tehnologija mogla da pomogne u automatizaciji rutinskih medicinskih procedura, kao i da obezbedi meru bezbednosti za pacijente i zdravstveno osoblje smanjenjem ličnih interakcija tokom pandemije COVID-19.

Dodeljivanje rutinskih medicinskih zadataka, kao što je merenje krvnog pritiska, robotima zvuči kao privlačan način da preopterećeni zdravstveni sistemi oslobode zdravstvene radnike za složenije i zahtevnije poslove. Ova nova tehnologija je korak u tom pravcu, a dotični robot može meriti krvni pritisak jednostavnim dodirivanjem grudi pacijenta, zahvaljujući jedinstvenim senzorima koje poseduje. Senzori dele neobične dizajnerske inspiracije, kombinujući drevnu umetnost origamija sa bioinspiracijom u obliku pijavice. Nakon postavljanja svojih senzora na grudi pacijenta, robot dobija očitavanja EKG i PPG, a zatim koristi algoritme da zaključi dijastolni i sistolni krvni pritisak.

Pročitajte i:  Sada možete kupiti psa-robota sa bacačem plamena za manje od 10.000 dolara

Istraživači se nadaju da bi takvi humanoidni roboti mogli da pomognu u automatizaciji merenja krvnog pritiska u klinikama, a potencijalno bi se mogli pokazati korisnim za praćenje zdravlja starijih ljudi u ustanovama za specijalnu negu. Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo za mnoge hronične bolesti i opšte dobro zdravlje. Upotreba senzorskih robota u medicinskim zdravstvenim sistemima ima značajne prednosti, jer mogu pomoći zdravstvenim radnicima u praćenju vitalnih znakova pacijenata dok stvaraju prijateljsko okruženje za one pacijente koji će možda morati da budu izolovani. Robotika nudi obećavajuću metodu za ublažavanje rizika i poboljšanje efikasnosti i kvaliteta nege pacijenata kao fokusirana tehnologija zdravstvene nege na daljinu.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,