Ko hakuje po Ukrajini?

BBC je preneo vest da su brojni sajtovi ministarstva i banaka u Ukrajini hakovani tokom poslednjih dana. Prst je uperen u Rusiju. Da li zaista Rusija stoji iza ovih događaja?

PCPress.rs Image

Posledice specijalne operacije / rata

„Ova lokacija nije dostupna“. Sve češća informacija na sajtovima ministarstva i banaka u Ukrajini. Svi su brzo uperili prst ka Moskvi. BBC prenosi da je „ruska sajber vojska ponovo optužena za hakovanje kako bi širila strah i konfuziju na mreži dok se gomilaju trupe na ukrajinskim granicama.“ BBC prenosi da hakerski napadi nisu došli iz Kremlja, već da ih čini grupa tzv. ruskih patriotskih hakera. „Oni rade u malim grupama bez direktnog naređenja ruske države i nameravaju da dodaju haos u sajber-prostoru.“

Navodno oglasio se haker pod nazivom Dmitrij koji radi za uglednu rusku kompaniju za sajber bezbednost na društvenim mrežama. „S obzirom da svi napadaju sever Ukrajine mislim da bi i mi trebalo da izazovemo neki poremećaj.“ Dmitraj prema navodima BBC-a ima tim od šest hakera koji su zajedno oborili nekoliko sajta ukrajinske vlade i nekoliko vojnih sajtova. Ova grupa hakera navodi da je reč samo o početku napada i da mogu da postanu još opasniji.

Ovi navodi nisu dovoljno utemeljeni da bi bili sigurni da je reč o napadima koje izaziva tzv. ruska patriotska grupa. Ideja o ruskim hakerima samo dobro ide na ruku trenutnoj haotičnoj političkoj situaciji u kojoj je svaka informacija bomastična, opasna i pripadno obojena.

Sa druge strane, Rusija je zvanično izdala upozorenje svojim građanima: „U trenutnoj napetoj geopolitičkoj situaciji, očekujemo povećanje inteziteta kompjuterskih napada na ruske informacione resurse, uključujući kritične objekte informacione infrasturkture“. Grupa Anonimous je u četvrtak objavila da je u „zvaničnom sajber ratu protiv ruske vlade.“ Tako da se sigurno očekuju ili već odigravaju sajber napadi usmereni ka Rusiji.

Iako u ovom slučaju imamo nepouzdane informacije podložne manipulaciji i raznim bojama, možemo da uvidimo da su sajber napadi veoma važna stvar u današnjem vremenu. Pad sajtova ministarstva je kod naroda u Ukrajini stvorilo dodatnu napetost i pogoršao osećaj straha. Činjenica da su sajtovi oboreni, iz bilo kog izvora ili razloga, u stanovištvu izaziva osećaj nesigurnosti i dodatne napuštenosti. U tom pogledu je više nego jasno u kojoj meri je sajber bezbednost značajna za svaku državu.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,