Hyperloop One kapsula dostigla novu rekordnu brzinu

Virgin Hyperloop One izvela je 15. decembra treću probnu vožnju u pustinji izvan Las Vegasa, tokom koje se lebdeća kapsula kroz vakuum cev kretala brzinom od 387 kilometara na sat.

PCPress.rs Image

Novi rekord predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na brzinu od 308 kilometara na sat – koju je kapsula razvila tokom prethodne vožnje, ali je još uvek daleko od teorijske brzine od oko 1.126 kilometara na sat, a u kompaniji veruju da će im biti potrebno još dodatna dva kilometra staze, da bi kapsula mogla da dostigne punu brzinu.

Prva test vožnja iz programa Hyperloop kompanije SpaceX dogodila se u avgustu, te je kapsula tada razvila brzinu od oko 309 kilometara na sat. Iz Hyperloop-a One su tom prilikom rekli da je prototip za transport visoke brzine, koji bi od Londona do Edinburga mogao da stigne za 50 minuta, tu brzinu postigao na test-stazi od 500 metara. Dužina staze je i tokom trećeg testiranja ostala ista, te su iz kompanije poručili da maksimalna brzina koju XP-1 kapsula može da razvije na tom rastojanje neće prelaziti 403 kilometra na sat.

Pročitajte i:  Tesla povećava cene za evropski model 3 

Od rekorda u brzini je sigurno važnija nova tehnologija vazdušne komore koju su stručnjaci iz kompanije razvili, a koja služi da ljudi i objekti bezbedno prolaze kroz različita atmosferska stanja, te da promenu pritiska u cevi kojom se kapsula kreće, te u samoj kapsuli, svede na minimum, kao i da spreči gubitak vazduha. Najveći izazov za kompaniju biće upravo da se u cevi kroz koju će kapsula putovati održi vakuum, posebno kada se ima na umu da će se ova meriti u stotinama kilometara. Svaki put kada stigne na stanicu, kapsula će morati da uspori, te se zaustavi, da bi se potom vazdušna komora zatvorila, postigla određeni pritisak, te ponovo otvorila, a kapsula mora da se udalji od vazdušne komore pre nego što stigne sledeća.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: