Računari i Galaksija

I Android ima iMessage

Google je prestao sa radom na Allo Android aplikaciji za razmenu poruka, a najveći deo tima je premestio na novi projekat, pod nazivom Chat. Android Chat (ili samo Chat) je nova ideja koja je stigla iz Google-a, a tiče se klasičnog dopisivanja preko mobilnog telefona. Umesto korišćenja vrlo popularnih aplikacija kao što su WhatsApp, Facebook Messenger ili Viber, u Google-u smatraju da bi njihovi korisnici u budućnosti mogli takvu komunikaciju da zamene baš sa njihovim rešenjem, Chat-om.

PCPress.rs Image

Ova ideja je na tragu onoga što je Apple učinio sa aplikacijom iMessage na iPhone-u. U njoj su objedinjene klasične SMS poruke sa naprednijim sistemom dopisivanja sličnim onim u ostalim aplikacijama. Glavna prednost ovakvog rešenja jeste činjenica da se korisnici iPhone-a međusobno mogu dopisivati unutar samo jedne aplikacije, ne mareći za to jesu li poruke poslate SMS-om (kao u doba pre pametnih telefona) ili pak iMessage-om. Ukoliko mobilni pošiljalac ili primalac nije povezan na Internet, poruka će mu doći SMS-om.

Pročitajte i:  Apple bi da se preseli u Teksas 

PCPress.rs Image

Sada su u Google-u odlučili da naprave sličnu aplikaciju koja bi objedinila sve potrebe za komunikacijom, i nazvali je Chat. Ona bi trebalo da iskoristi prednosti koje nudi standard Universal Profile for Rich Communication Services koji bi trebalo pre svega da bude prihvaćen od strane telekomunikacionih operatora. Ovaj će standard, osim klasičnih tekstualnih poruka, doneti i podršku za multimediju, grupno dopisivanje, potvrde o isporučivanju poruke i sve ostale funkcije kakve su danas standard u aplikacijama za dopisivanje.

Chat će tako u zavisnosti od usluga operatora, biti sličniji SMS-u, dok će nuditi široku lepezu mogućnosti, sličnije, recimo, WhatsApp-u. Nažalost, zbog specifičnosti RCS protokola komunikacija Chat-om neće moći da bude enkriptovana, a i dostupnost Chat-a širom sveta zavisiće upravo od operatora. Najveća prednost ovog rešenja je u tome što zapravo ne zahteva privikavanje – biće dostupan unutar klasične SMS aplikacije u Androidu, a neće bit potrebe za dodatnim aplikacijama. 

Pročitajte i:  Google - 1 milijarda korisnika RCS sa funkcijama poruka ispunjenih emodžijima 

Izvor: Phone Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,