BIZIT Seminar

I Bezos kreće da prodaje karte za turističke letove u svemir

Kompanija Blue Origin već sada ima funkcionalne rakete New Shepard kojima može da ostvari suborbitalne letove i da vrati celu letilicu na Zemlju, a originalni plan Jeffa Bezosa, osnivača i vlasnika ove kompanije, jeste da koristi ovu raketu i za letove sa ljudskim posadamaPotpredsednik Blue Origina Rob Meyerson na Amazonovom samitu u Vašingtonu, prošle nedelje, je govorio o sledećim planovima za svemirske letove, i tom prilikom je najavio kako će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaju biti puštene već sledeće godine.

New Shepard je suborbitalna raketa koja može da postigne visinu od nešto preko 100 kilometara, i već je odradila sedam uspešnih letova s vertikalnim sletanjem na Zemlju, a izgleda da su sada spremni da iste misije odrade i sa putnicima. Uskoro bi, prvi test putnici trebali da polete ovom raketom na sam rub svemira s test lansirne rampe u Zapadnom Teksasu. Prođe li sve kako je planirano, sledeće godine će karte za “obične” turiste krenuti u prodaju, po za sada nepoznatoj ceni. Jedan let raketom New Shepard trebao bi da traje oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli veličine oko 15 kubnih metara trebalo bi da može da se smestiti 6 svemirskih turista, koji će na kratko moći gledaju Zemlju iz jedinstvene perspektive i osete bestežinsko stanje.

Pročitajte i:  Velika otpuštanja u Amazonu: Na redu Prime Air divizija dostave dronovima

Nakon lansiranja prvi stepen rakete vraća se na tlo i sleće vertikalno poput SpaceX-ovog Falcona 9, dok se putnička kapsula nešto kasnije vraća na Zemlju uz pomoć padobrana i retro raketnih motora koji usporavaju njezino prizemljenje. Iako vest o skorom početku testiranja i prodaji karata zvuči uzbudljivo, moramo da se prisetimo i kompanije Virgin Galactic, koja je karte za svemirske letove pustila u prodaju pre više od deset godina. Iako su ih prodali preko 700 (po ceni od 200 i 250 hiljada dolara), do sada još uvek nisu odradili ni jedan let s turistima. To bi trebalo da se dogodi u narednih nekoliko meseci, a jedan od prvih putnika, ako ne i prvi, biće sam osnivač kompanije, Richard Branson.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,