BIZIT plus

I DuckDuckGo dozvoljava praćenje

Internet pregledač DuckDuckGo se pre svega fokusira na privatnost korisnika, ali je nedavno ipak omogućio Microsoft trakere koji web sajtovima nude praćenje određenih segmenata u ponašanju na internetu. U pitanju je deo ugovora dve kompanije koji je u vezi s pretraživanjem interneta i prikupljanjem ličnih podataka.

PCPress.rs Image

DuckDuckGo je postao poznat upravo zbog toga što praćenje pretraživačkih navika korisnika nije bilo moguće, pa se nisu pravili profili korisnika, već su se reklame prikazivale u odnosu na kontekst onoga što se pretražuje. Pregledač i ubuduće neće čuvati privatne podatke, ali bi Microsoft mogao da prati IP adrese i da prikuplja druge informacije, ali se ističe da iz toga neće nastajati korisnički profili koji bi mogli da se koriste za plasiranje ciljanih reklama.

https://twitter.com/thezedwards/status/1528808795983319041?s=20&t=txV4prDHrk9CWsWf0EqGMg

Bezbednosni eksperti su nedavno otkrili da ovaj pregledač blokira Google i Facebook trakere, dok oni iz kompanije Microsoft i dalje rade. Dalje je utvrđeno i da DuckDuckGo dozvoljava trakere koji su u vezi s bing.com i linkedin.com, a blokira sve druge. Iz kompanije su potvrdili da se ne radi o propustu ili slučajnosti, već o ugovoru koji traži da trakeri rade.

Pročitajte i:  Sud EU je odbacio pokušaj TikToka da zaustavi DMA antimonopolska pravila 

Sve u vezi s DuckDuckGo pregledačem je do sada bilo transparentno, pa nije jasno zašto nisu obelodanili podatke o Microsoft trakerima pre nego što su ih eksperti otkrili. Vest nikome ne prija, posebno ako se ima u vidu da je kompanija nedavno napala Google, a upravo zbog praćenja korisnika.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: