IBM i ambasador SAD u Upravi carina Republike Srbije

PCPress.rs ImageU sredu su Upravu carina Republike Srbije posetili ambasador SAD, gospodin Kameron Manter i predstavnici kompanije IBM (International Business Machines d.o.o). Povod posete je proširivanje i nastavak dugogodišnje saradnje Uprave carina i IBM-a.
Tom prilikom je Predrag Petronijević, direktor Uprave carina, istakao da je vlada SAD-a pomogla Upravu carina brojnim donacijama za nabavku opreme i organizovanjem obuka, seminara i treninga za zaposlene, što je svakako doprinelo bržim reformama i modernizaciji ovog sistema. On je takođe naglasio da izuzetno konstruktivna i uspešna saradnja Urave carina Srbije i IBM-a traje već dugo – od 1972. godine, kada je osnovan Računski centar Uprave carina SFRJ i kada je nabavljen prvi centralni računar System 370.
Ambasador Manter je istakao važnost ekonomske koristi i otvaranja novih radnih mesta koje kompanije kao što je IBM donose Srbiji, i to ilustrovao primerom IBM-a koji radi preko svoje mreže od 50 lokalnih partnerskih kompanija (sistem intergratora), usredsređenih na ovdašnje potrebe i razvoj kapaciteta i nivoa stručnosti. Ambasador je zaključio da američke IT kompanije mogu igrati ključnu ulogu u povećavanju konkurentnosti ekonomije Srbije kroz efikasnu upotrebu informacionih tehnologija.
Miloš Đurković, generalni direktor IBM-a u Srbiji, rekao je da se državne institucije u Srbiji takođe menjaju i unapređuju i da je Uprava carina jedan od najboljih primera implementacije IBM-ovih rešenja, gde se u praksi vidi kako jedan ozbiljan sistem funkcioniše na IBM-ovom hardveru i softveru.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom
SBB

Tagovi: , ,