IBM kupio Red Hat za 34 milijarde dolara

Kupovina Red Hat-a, poznatog proizvođača open-source operativnog sistema, predstavlja najveću akviziciju koju je IBM učinio u svojoj dugoj istoriji, ali je istovremeno i jedna od najvećih akvizicija tehnoloških kompanija. Prema saopštenju koje je izdato tom prilikom, Red Hat će od sada biti deo IBM-ove hybrid cloud divizije. Uz to, CEO Red Hat-a, Džim Vajthurst postaće deo IBM-ovog tima senior menadžmenta.

PCPress.rs Image

Razlog za ovu akviziciju je što IBM smatra da će mu Red Hat pomoći da premesti nove servise u cloud, za koji je procenjeno da će biti jedan od četiri glavna faktora budućeg rasta kompanije (pored društvenih mreža, mobilnosti i analitike). U ovom trenutku, IBM znatno zaostaje u biznisu cloud infrastrukture iza Microsoft-a i Amazon-a.

Spajanje ove dve kompanije uticaće na redefinisanje cloud tržišta namenjenog poslovanju. Red Hat-ove open hybrid cloud tehnologije sada će moći da se upare sa velikim brojem IBM-ovih tehnologija i inovacija, u proizvodima koji se prodaju u 175 država širom sveta. Zajedničkim snagama, ove inovacije će se ubrzati, a IBM će biti u stanju da uskoro ponudi hibridne multi-cloud platforme nove generacije, koje će biti zasnovane na open source tehnologijama iz Red Hat-a, kao što su Linux i Kubernetes.

Pročitajte i:  Kakvi nas trendovi u svetu Cloud-a očekuju u 2024?

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,