Prvi potpuno električni Mini stiže u martu 2020. godine

Legendarni Mini Cooper zvanično postaje potpuno električan. Koncept je predstavljen pre otprilike dve godine i tada je postalo jasno da BMW Grupa razmišlja o pokretanju potpuno električne verzije ovog vozila. Kompanija je juče, 9. jula, predstavila Mini Cooper SE, prvu potpuno električnu verziju ovog vozila, i planirano je da bude spreman za puteve u martu sledeće godine.

PCPress.rs Image

Dizajn nije toliko sličan konceptu, ali je mnogo sličniji konvencionalnom Mini dizajnu sa dvoje vrata što nije nužno loša stvar. BMW je sačuvao legendarne elemente Mini dizajna tako da će potpuno električni model izgledati poznato, barem na površini.

Električni motor od 135 kW ili 181 KS će pokretati ovaj automobil, omogućavajući mu da postigne ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde. Moći će da postigne maksimalnu brzinu od 150 km/h i razvija 270 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na prednju osovinu.

Autonomija će ipak biti ograničena, jer ima samo 32,6 kWh bateriju. Može da obezbedi autonomiju od 200 do 232 km između dva punjenja što znači da je Mini Cooper SE mnogo više pogodan za vožnju po gradu nego za duža putovanja, osim ako vam ne smeta da se više puta zaustavljate da biste ga napunili.

Pročitajte i:  Tesla povećava cene za evropski model 3 

Cooper SE je zadržao kapacitet prtljažnika kao standardni model od 211 litara, dok sa oborenim naslonom zadnje klupe raspolaže sa 731 l. Što se tiče opreme, standardni paket čine LED farovi, dvozonska automatska klima, 6,5-inčni multimedijalni sistem sa navigacijom i čak pomoćno grejanje. Uz doplatu se dobija veći 8,8-inčni displej, kožni tapacirung, posebno dizajnirane felne, sedišta i izgled kabine.

Kompanija tek treba da potvrdi detalje o ceni i dostupnosti. U Velikoj Britaniji od juče zainteresovani mogu da naruče svoj model za 24.400 funti, što je nešto više od 30.000 dolara.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: