Računari i Galaksija

IBM tvrdi da je kreirao prvi 2 nm čip na svetu

IBM tvrdi da je napravio veliki korak napred u tehnologiji čipova izradom prvog 2 nm čipa. Kompanija kaže da je stisnula 50 milijardi tranzistora na čip veličine nokta.

PCPress.rs Image

Bolja energetska efikasnost, bolje performanse

Arhitektura može pomoći proizvođačima procesora da povećaju performanse sa istom potrošnjom kao trenutni 7 nm čipovi za do 45%, ili održe isti nivo performansi koristeći 75% manje energije, prema IBM-u. Mnogi procesori zasnovani na 2 nm verovatno će pružiti nešto između, ravnotežu boljih performansi i poboljšane efikasnosti napajanja.

Mobilni uređaji sa 2 nm procesorima mogu imati do četiri puta duži vek trajanja od onih sa 7 nm čipsetima. IBM tvrdi da će možda biti potrebno da se takve slušalice pune na svaka četiri dana. Laptop računari bi dobili ubrzanje od takvih procesora, dok će autonomna vozila brže detektovati i reagovati na objekte, tvrde iz IBM-a. Kompanija tvrdi da će tehnologija imati koristi u području efikasnosti napajanja data centara, istraživanja svemira, veštačke inteligencije, 5G i 6G i kvantnog računarstva.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

IBM pre ostalih

IBM je naizgled napravio iskorak sa 2 nm pre svojih konkurenata. Apple-ovi M1 i A14 stigli su zajedno sa Huawei-jevim Kirin 9000 prošle jeseni kao prvi procesori zasnovani na TSMC-ovom 5 nm tehnološkom procesu. Drugi proizvođači, poput AMD-a i Qualcomm-a, trenutno koriste TSMC-ove 7 nm čipove, iako je Qualcomm-ov Snapdragon 888 proizveden na Samsung-ovoj 5 nm tehnologiji. Što se tiče Intela, kompanija verovatno neće objaviti 7 nm procesore do 2023; trenutno koristi 10 nm i 14 nm čipove. Međutim, Intelovi čipovi imaju veću gustinu tranzistora u odnosu na rivale sa istom nm cifrom, tako da to nije isto poređenje. U međuvremenu, TSMC takođe radi na 2 nm procesu i očekuje da sledeće godine krene u obimnu proizvodnju 4 nm i 3 nm.

Nejasno je kada će se 2 nm procesori probiti u potrošačke uređaje, ali najava 2 nm čipova i njihova izrada su različiti izazovi. IBM planira da ove godine objavi svoje prve komercijalne 7 nm procesore na svojim Power Systems serverima. Iako su 2 nm procesori verovatno udaljeni najmanje nekoliko godina od dolaska na laptopove i telefone, makar je dobro znati da su u pripremi snažniji i efikasniji CPU-ovi.

Pročitajte i:  NASA i IBM grade AI za vremenske aplikacije

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: