Starlink sateliti: Brzo i kuso

Konstelacija Starlink satelita se od drugih razlikuje po tome što su njeni sateliti niže – na 550 kilometara od površine mora. Zbog toga je potreban i veći broj satelita, pa je kompanija dobila dozvolu za lansiranje čak 42 hiljade jedinica (prvobitno se govorilo o 12 hiljada). Najviše koristi će imati oni koji žive u krajevima u kojima internet veza sve do sada nije bila moguća.

PCPress.rs Image

SpaceX od maja 2019. godine redovno lansira nove ture satelita, te buduća mega-konstelacija konstantno raste. Krajem aprila je lansirano još 60 satelita, pa tako ukupan broj sada premašuje 1.500 jedinica. Kompanija je još ranije obećavala veće brzine nego kod tradicionalnih konekcija, ali Ookla Speedtest pokazuje da je to tačno samo u nekim oblastima, dok je u drugima brzina gora nego što je to slučaj s drugim načinima distribucije.

Starlink se pridružuje tržištu kojem već godinama dominiraju velike kompanije koje nude loš internet kao poslednje utočište onima koji nemaju drugog izbora, uglavnom zbog toga što borave u zabačenim delovima sveta. Novi sateliti su bliži Zemlji nego drugi internet sateliti, što bi trebalo da im omogući da isporučuju veće brzine. To ipak nije slučaj, a problem je i u tome što Starlink internet nije jeftin, budući da za opremu mora da se izdvoji 500 dolara, te još 100 za mesečni račun, što je daleko više od onoga što traže druge kompanije.

Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink

Konkurentske kompanije se takođe bore za svoje mesto u svemiru, na prvom mestu OneWeb, koji je nedavno i sam lansirao novu turu od 36 satelita. Nova grupa satelita je došla 25. aprila, nedelju dana nakon što su OneWeb i SpaceX započeli raspravu o problemima potencijalnih sudara. Naime, OneWeb je već morao da seli svoje satelite kako bi izbegao sudare sa onima iz Starlink konstelacije, što ukazuje na budućnost kada je ova industrija u pitanju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,