BIZIT plus

Igra Minecraft motiviše borbu protiv klimatskih promena

GlobalWarming režim u Minecraft igri, koji je kreirao Nick Porillo, dodaje nove prepreke tokom igre, i to u vidu klimatskih promena. Promena atmosfere u ovom režimu se bazira na akcijama tokom igre, kao što je na primer topljenje rude. Kako se povećava emisija štetnih gasova tako se i temperatura podiže, stvarajući u igri žestoke oluje, šumske požare i topljenje snega, što je posledice klimatskih promena i globalnog zagrevanja i u realnom svetu.

PCPress.rs Image

Protiv promena u atmosferi igrači će moći da se bore sadnjom drveća koje će apsorbovati ugljen-dioksid. Za borbu protiv većih atmosferskih problema postoji opcija kupovine carbon offset-a, koji omogućava igračima da se takmiče za nagradu u sadnji drveća, gde imaju opciju da rade zajedno da bi se udruženim snagama borili protiv klimatskih promena.

„Ukoliko se igrači ne slože da budu skoro pa neutralni što se tiče proizvodnje ugljen-dioksida tokom igre, onda će njegov nivo samo nastaviti da raste. Kada zagađenje počne negativno da utiče na igrače, počeće da plaćaju cenu za učinjenu štetu”, rekao je Porillo. „Ideja je da što više igrača pokuša da ne emituje veliku količinu ugljen-dioksida, kako bi mogli da izbegnu kasnije plaćanje kazne“.

Pročitajte i:  Očekuje se da El Niño obori toplotne rekorde 2024.  

Porillo planira da doda još opcija, kao što su score karte koje omogućavaju da se vidi ko su najneutralniji igrači u proizvodnji ugljen-dioksida. Uz pomoć ovih kati igrači će moći da pogledaju sopstveni učinak u zagađenju i da dodaju metan kao drugi gas koji izaziva efekat staklene bašte. GlobalWarning režim se može skinuti sa GitHub-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: