ERP 2024

Igrom do “zelenijeg” Marsa

Mars neće još dugo ostati crvena planeta, bar u virtuelnom delu sveta koji kreira “Surviving Mars: Green Planet,” nova ekspanzija za strategiju “Surviving Mars.“ Naime, igrači u okviru ekspanzije dobijaju dodatne alate koji su im potrebni da Mars pretvore u planetu punu života, te na njega donesu floru, faunu i vazduh koji može da se udiše.

PCPress.rs Image

Tako se zaplet igre ne vrti samo oko putovanja i dolaska na Mars, već i oko strategija za preživljavanje kada se tamo jednom stigne. Izgradnja civilizacije podrazumeva mesto koje je podobno za život, pa igrači mogu da sakupljaju neophodne resurse, te grade naselja za ljudske kolonije, što im omogućava da rakete šalju natrag na Zemlju kako bi sa sobom donele još stanovnika. Igra kreće od ideje da je na Marsu sve teže, pa peščane oluje ugrožavaju naselja, radijacija utiče na DNK novih stanovnika, dok nedostatak atmosferskog pritiska ugrožava unutrašnje organe. Igrači svojim odlukama utiču na tok igre, pa baš kao i u realnosti svaka odluka ima svoje posledice, te, na primer, preterana emisija štetnih gasova utiče na formiranje oblaka iz kojih padaju kisele kiše, koje dalje pogoršavaju kvalitete zemljišta.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Da bi bili uspešni u igri, igrači bi trebalo da znaju šta je to „teraformiranje“, a ukoliko ne znaju tu su tutorijali da im objasne da se radi o hipotetičkom procesu prilagođavanja drugih nebeskih tela za ljudski život, koji podrazumeva četiri elementa: formiranje atmosfere, podobnu temperaturu, vodu i vegetaciju. Iako igra omogućava razmišljanje o scenarijima po kojima bi Mars u budućnosti mogao da postane zgodan za život, verovatno će proći mnogo vremena dok to ne postane mogućnost, ako ikada i postane.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: