Robot koji je vukao avione

Prošlo je tek nešto više od mesec dana od kada je grupa Boston Dynamics robota uspela da sopstvenom snagom pomeri kamion, a već je stigao HyQReal koji je uspeo da pomakne avion od tri tone.

PCPress.rs Image

Iako iste visine kao SpotMini, HyQReal je čak tri puta teži od njega, te ide 90 centimetara u visinu, i meri čak 130 kilograma. Na masivnost modela uticala je namena za koju je kreiran, budući da je planirano da funkcioniše u teškim uslovima, poput onih koji nastaju prilikom požara i drugih prirodnih katastrofa, pa je težina prilično važna jer utiče na stabilnost robota prilikom obavljanja kompleksnih operacija. Robot je opremljen senzorima koji mu omogućavaju da se dobro snalazi u prostoru, da manipuliše objektima, uklanja prepreke, otvara vrata.

Pročitajte i:  Sada možete kupiti psa-robota sa bacačem plamena za manje od 10.000 dolara

Iako je pomeranje aviona od tri tone prilično impresivno, mogućnost pokretanja više zavisi od sile koja se opire kretanju objekta kada se ovaj kotrlja po nekoj površini, nego od težine aviona. Ipak, koji se god aspekti uzimali u obzir, ova akcija je nedvosmisleni dokaz koji ide u prilog sposobnosti HyQReal robota da učestvuje u komplikovanim operacijama, pa je možda vreme da se odnos prema robotima i veštačkoj inteligenciji promeni, a pre nego u svoje mehaničke i virtuelne ruke budu preuzeli sav teret običnog sveta.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: