IKEA testira autonomne kamione za prevoz robe

Ikea se udružila sa Kodiak Robotics-om, kompanijom koja radi na tehnologiji samostalnog upravljanja za kamione na dugim relacijama, kako bi testirala isporuke bez vozača iz svojih skladišta. Dok kamion ima rezervnog vozača za volanom koji je zadužen za preuzimanje natovarene prikolice i nadgledanje isporuke, kamion autonomno vozi dugim delovima autoputa tokom svog putovanja.

ikea robna kuca

Ikea pravi iskorak u korišćenju savremenih tehnologija

Sa ovim partnerstvom, Ikea se nada da će bolje razumeti kako autonomne isporuke mogu da učine bezbednija putovanja na duge razdaljine i mogu dovesti do boljih radnih uslova za vozače kamiona. Iako Kodiak-ovi kamioni nisu električni, vredi napomenuti da studije pokazuju da su autonomni kamioni oko 10% efikasniji od tradicionalnih kamiona. Dve kompanije su pristale na tromesečni pilot program, ali ako sve prođe kako treba, mogle bi da potpišu višegodišnji ugovor koji bi opsluživao veliki broj Ikea-inih prodavnica i skladišta.

Švedski brend kućnog nameštaja je takođe prihvatio druge vrste tehnološkog napretka u poslednjih nekoliko meseci. U junu je lansirao novu aplikaciju sa veštačkom inteligencijom koja može da skenira sobe koristeći LIDAR tako da može da kreira 3D replike koje možete dizajnirati sa Ikea nameštajem. Kompanija je takođe potpisala ugovor o instaliranju brzih punjača Electrify u više od 25 svojih prodavnica u SAD-u.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,