ILOVEYOU: Virus koji je za 10 dana ugrozio 50 miliona Windows računara

Korisnici Windows računara su 4. maja 2000. godine počeli da dobijaju mejlove sa malicioznim dodacima, pa je za samo 10 dana prijavljeno čak 50 miliona inficiranih uređaja. Kasnije je procenjeno da je oko 10% računara koji su povezani na internet došlo u susret sa ovom opasnošću, koja je brzo postala poznata pod imenom ILOVEYOU.

PCPress.rs Image

Od prve pandemije pa nadalje

Virus je imao veliki ekonomski uticaj, a najviše zbog toga što je za uklanjanje malicioznog programa, te povraćaj obrisanih dokumenata, bilo potrebno oko 10 milijardi dolara. Tako je ILOVEYOU, poznat i kao Love Bug, označio prvu pandemiju kompjuterskih virusa. U pitanju zapravo i nije bio virus, već takozvani „crv“, koji se samostalno umnožava, te se tako nastale kopije šire bez potrebe za ljudskom intervencijom. ILOVEYOU se pojavio u obliku mejla, maskiran u ljubavno pismo, te je tako pokazao da spam ne oduzima samo vreme, već može da napravi i daleko ozbiljnije probleme.

Otvaranje lažnog ljubavnog pisma pokretalo je Visual Basic script, a u pitanju nije bio običan dokument, već za to vreme inteligentan trik, uz pomoć kojeg se od korisnika sakrivala prava priroda dokumenta. Naime, Visual Basic script fajl ekstenzija .vbs bila je po default-u sakrivena na svim Windows uređajima, pa su žrtve videle samo naslov “LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs“.

Pročitajte i:  Google Search sve gori: SEO spam pobeđuje

Love Bug je bio prvi malver o kojem su govorili svi svetski mediji, te je pre 20 godina napravio veliku promenu kada je razumevanje virusa, te drugih malicioznih pretnju, u pitanju. Žrtve su naučile da ne mogu da veruju svim dokumentima koje dobiju mejlom, a eksperti ističu da bi dokumenti sa .vbs ekstenzijom i danas mogli da predstavljaju opasnost, mada je verovatnoća da do toga dođe mnogo manja nego pre 20 godina.

Onel de Guzman, kreator prve malver pandemije, nikada nije osuđen, budući da Filipini, sa kojih je napad počeo, u to vreme nisu imali zakone protiv cyber kriminala.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,