Implant koji moždanu aktivnost transformiše u sintetički govor

Najveći problem s kojim se suočavaju oni koji su izgubili moć govora jeste nemogućnost komuniciranja sa okruženjem, te im u pomoć sve češće priskaču računari i drugi sistemi koji pisani tekst prenose u audio zapis. Zahvaljujući ekspertima sa Univerziteta u San Francisku ti bi procesi uskoro mogli da se pojednostave, i da na polje komunikacije donesu više slobode.

PCPress.rs Image

Naime, istraživači su kreirali implant koji kada se nosi omogućava da se moždana aktivnost transformiše u sintetički govor, koji potom može da se čuje preko računara. To znači da će u budućnosti biti dovoljno da oni koji imaju bilo kakve poteškoće u govoru samo misle na ono što žele da izgovore, da bi se to nakon kratkog vremena sintetički govor čuo iz zvučnika. Kreatori tvrde da je ovo prvi put da je neki sistem uspeo da kreira čitave rečenice na osnovu moždane aktivnosti, te dodaju da je ovo značajan korak u smeru kreiranja nosivih uređaja koji bi mogli da omoguće prenošenje informacija i između onih korisnika koji su izgubili moć govora.

Pročitajte i:  Neuralink konkurencija: Još jedan čip za ljudski mozak

Sistem je trenutno daleko od gotovog proizvoda, ali projekat pokazuje značajne napretke, te se od nerazumljivih zvukova, koji su nastajali u početku, polako kreće ka razumljivim rečima, te čitavim rečenicama.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,