Kompanija Tesla predstavila koncept za automobil bez volana

Kompanija Tesla je trenutno jedina koja korisnicima omogućava kupovinu automobila koji nude određene oblike autonomnog upravljanja, zahvaljujući Autopilot opciji koja je pre nekog vremena integrisana u vozila. Čini se da se kompanija sve brže kreće u tom smeru, a posebno nakon što je Elon Musk saopštio da bi Tesla automobili bez volana do korisnika mogli da stignu u naredne dve godine.

PCPress.rs Image

U sklopu pomenutih najava predstavljen je i koncept koji prikazuje vozilo bez volana – sve što je moglo da se vidi jesu sedišta i veliki displej preko kojeg će korisnici moći da izdaju komande, te pristupaju brojnim opcijama u okviru automobila. Musk je rekao da pretpostavlja da će period tranzicije potrajati, te da će se robotska vozila pojaviti tek kada regulatorna tela procene da automobili bez volana mogu da izađu na puteve.

Tako neki veruju da je Tesla Model 3 zamišljen kao tranziciono vozilo, budući da je unutrašnjost dizajnirana tako da bi model jednog dana mogao da se pojavi i bez volana. Dizajnerska rešenja će predstavljati veliki izazov, budući da je volan prisutan od samog početka automobilske istorije, ali Musk tvrdi da će se korisnici na to brzo navići, te da će i sami zahtevati odsustvo volana.

Pročitajte i:  Čip najvažniji na tržištu električnih vozila 

PCPress.rs Image

Tesla već neko vreme vodi na polju samoupravljivih vozila, pa se pretpostavlja da će prvi samostalni automobili stići upravo iz proizvodnih pogona ove kompanije – još neko vreme sa volanom, a onda, zašto da ne, i bez.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: