Računari i Galaksija

Implanti u mozgu omogućavaju paralizovanim ljudima da prebacuju misli u tekst

BrainGate2 implant je sistem elektroda koji u suštini prevodi misli u tekst. Uz pomoć ovog implanta omogućeno je da tri paralizovane osobe od vrata na dole, koriste nemodifikovane tablete za pretraživanje interneta, pisanje poruka prijateljima i streaming muzike. Ovi rezultati mogu pomoći u poboljšanju života ljudi koji su paralizovani ili pate od neurološke bolesti.

PCPress.rs Image

BrainGate 2 se oslanja na niz mikro-elektroda implementiranih u mozak, koji mogu da dekodiraju neuronske signale koji su povezani sa namerom pokretanja udova u realnom vremenu. Tri osobe koje su učestvovale u ovom eksperimentu imale su postavljene implante preko jednog dela svog motornog korteksa (deo mozga koji pomaže u kontrolisanju pokreta).

Implant je detektovao neuronsku aktivnost koja je pokazala da razmišljaju o pomeranju kursora na ekranu. Ti nervni signali su zatim poslati do virtualnog miša koji je uparen sa tabletom bežično. Učesnici su na taj način bili u mogućnosti da obavljaju zajedničke digitalne zadatke, kao što su pretraživanje i streaming muzike koristeći samo svoje misli. Jedna učesnica testa je čak i odsvirao digitalni klavir. Istraživačima je rekla „Tablet mi je postao druga priroda, vrlo intuitivan“.

Pročitajte i:  Istraživanje pokazuje da Internet produžava život starijim ljudima

Sama tehnologija nije nova jer je tu već nekoliko godina. Ono što je interesantno za ovu posebnu iteraciju je to što korisnicima omogućava navigaciju potpuno nemodifikovanih uređaja uzetih sa police iz radnje bez ikakvih promena ili posebnih karakteristika. Ovo otkriće pokazuje da se tehnologija zaista može iskoristiti kako bi se vratila mobilnost i komunikacijska nezavisnost onima koji inače imaju ograničenu kontrolu bez potrebe za skupom opremom.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,