BIZIT plus

Indija kažnjava Google sa 113 miliona dolara

Antimonopolski regulator naredio je kompaniji da dozvoli programerima Play Store-a da koriste usluge plaćanja trećih strana.

PCPress.rs Image

Dve kazne za Google za samo nedelju dana

Još jedna kazna za Google od devet cifara nakon što je indijska antimonopolska agencija navela da je kompanija zloupotrebila dominantnu poziciju Play prodavnice. Regulator je naveo da Google mora da plati 9,36 milijardi rupija, odnosno oko 113,5 miliona dolara. Takođe, kompanija mora da dozvoli programerima Play prodavnice da koriste sisteme plaćanja trećih strana za kupovinu aplikacija u Play prodavnici.

Nakon duge istrage, Komisija za konkurenciju Indije rekla je da Google-ov zahtev da programeri Play prodavnice koriste njegov sistem naplate „predstavlja nametanje nepravednih uslova“. Regulatorni organ je otkrio da Google nije koristio sistem naplate za svoje aplikacije, za koje je rekao da predstavlja „nametanje diskriminatornih uslova“.

Agencija je naredila Google-u da osposobi Play prodavnicu za plaćanja trećih strana u roku od tri meseca. Takođe, agencija je navela da Google ne može da nametne nikakve odredbe protiv upravljanja programerima aplikacija. Takođe,kompanija ne sme da ih ometa da promovišu aplikacije i usluge korisnicima. Zatim, kompanija ne može da ograniči korisnicima pristup uslugama i funkcijama programera.

Pročitajte i:  Google smatra da ChromeOS Flex može da zameni Windows u poslovnom okruženju

Komisija za konkurenciju je takođe navela da Google mora da bude potpuno transparentan sa programerima Play prodavnice. Kompanija ne može da im nameće nikakav uslov „koji je nepravedan, nerazuman, diskriminatorski ili nesrazmeran uslugama koje se pružaju programerima aplikacija“. Štaviše, Google će morati da ima jasnu i transparentnu politiku prikupljanja podataka. Kompaniji neće biti dozvoljeno da koristi „konkurentno relevantne podatke o transakcijama/potrošačima aplikacija koje su generisane i stečene“ preko Google Play sistema za svoju konkurentsku prednost.

Google ima 97 odsto udela na tržištu pametnih telefona u Indiji

Regulator je utvrdio da Google ima dominantnu poziciju u sferama operativnih sistema za pametne telefone, zatim u prodavnici aplikacija, pretraživanju veba, platformama za video hostovanje i mobilnim veb pretraživačima koji nisu specifični za OS.

Prošle nedelje, Komisija za konkurenciju kaznila je kompaniju sa 161,9 miliona dolara nakon što je otkrila da je Google zloupotrebio dominaciju Android-a. Indija je naredila Google-u da ne ograničava korisnike pametnih telefona i da im omogući da unapred instalirane aplikacije kao što su Google mape i Gmail mogu da deinstaliraju.

Pročitajte i:  Google Drive bi mogao dodati pametan novi način za organizovanje vaših fajlova

Google navodno ima 97 odsto udela na tržištu pametnih telefona u Indiji. Google Play jedan od najpopularnijih servisa za plaćanje. Indija je najveće tržište kompanije u smislu broja korisnika. Za sada Google navodi da njegov pravni tim razmatra najnoviju presudu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: