Data centri 2024

Novi problemi za Google u Indiji

Indijski regulator konkurencije naredio je Google-u da promeni pristup svojoj Android platformi. Regulatorni organ kaznio je tehnološku kompaniju sa 13,38 milijardi indijskih rupija odnosno oko 161,95 miliona dolara zbog nekonkurentne prakse.

PCPress.rs Image

Antimonopolski zakoni

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) navodi da je Google iskoristio svoju dominantnu poziciju na tržištima kao što su online pretraga i prodavnica aplikacija za Android. Kompanija je tako zaštitila poziciju svojih aplikacija kao što su Chrome i Youtube na mobilnim veb pretraživačima i online video hostingu.

CCI je takođe ograničio Google u određenim ugovorima o podeli prihoda sa proizvođačima pametnih telefona. CCI napominje da su takve prakse pomogle Google-u da obezbedi ekskluzivnost za svoje usluge pretrage „uz potpunu isključenost konkurenata“.

„Kompanijama treba dozvoliti da se takmiče na osnovu zasluga a teret je na dominantnim igračima u ovom slučaju na Google-u. Njegovo ophođenje ne treba utiče na ovu vrstu konkurenciju prema zaslugama“, navodi CCI u saopštenju.

Google se suočava sa nizom antimonopolskih slučajeva i pooštravanjem postojećih propisa u tehnološkom sektoru u Indiji.

Pročitajte i:  Google Pixel 8A u svim bojama  

Regulatorni organ posebno razmatra Google-ovo poslovno ponašanje na tržištu pametnih televizora i njegov sistem plaćanja u aplikaciji.

Istraga vezana za Android, započeta je 2019. godine. Istraga je pokrenuta žalbom dvojice mlađih indijskih antimonopolskih istraživačkih saradnika i studenta pravnog fakulteta.

Slučaj u Indiji je sličan slučaju sa kojim se suočio Google u Evropi. U Evropi su regulatori nametnuli kompaniji kaznu od 5 milijardi dolara jer je primorala proizvođače da unapred instaliraju svoje aplikacije na Android uređaje.

Indija je naredila Google-u da ne ograničava korisnike pametnih telefona i da im omogući da unapred instalirane aplikacije kao što su Google mape i Gmail mogu da deinstaliraju.

Takođe, CCI je zatražio od Google-a da omogući korisnicima da izaberu pretraživač po izboru za sve relevantne usluge kada se prvi put postavljaju telefon.

Google-ov Android operativni sistem nalazi se na 97 odsto od 600 miliona pametnih telefona u Indiji, prema sajtu Counterpoint Research.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,