Indija ne želi Starlink bez licence

Zvaničnici poručuju potencijalnim kupcima da se drže podalje od satelitskog korišćenja interneta.

PCPress.rs Image

Kompanija SpaceX nije uvek prihvaćena kada proširuje svoju satelitsku internet mrežu, takozvani Starlink. Indija želi da Starlink odmah prestane sa „rezervacijom“ satelitske internet usluge u zemlji dok ne dobije dozvolu za rad. Odeljenje SpaceX-a se registrovalo kao preduzeće u Indiji 1. novembra i počelo je sa prednarudžbinama, ali još uvek nema dozvolu za pokretanje usluge.

Vlasti obeshrabruju potencijalne kupce da se prijave

Kompanija nije odredila tačan datum za debi Starlink-a u Indiji, iako ima za cilj 200.000 veza u zemlji do kraja 2022.godine. Od 1. novembra ima preko 5.000 prednarudžbina do sada.

Starlink je trenutno dostupan u 21 zemlji u uglavnom javnim beta testovima. Međutim, SpaceX ima posebno snažan podsticaj da što pre bude prihvaćen u Indiji.

Indija ima veoma veliko ruralno stanovništvo (preko 898 miliona, prema podacima Svetske banke). To je glavno tržište za satelitski širokopojasni pristup. Iz komanije se nadaju da će 80 odsto uređaja prodatih u Indiji do kraja 2022.godine opsluživati sva ruralna područja. Međutim, sada je jasno da indijska vlada ne deli isti entuzijazam sa kompanijom.

Pročitajte i:  TATA grupa traži tajvanskog partnera

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,