BIZIT plus

Indija pravi najveći park obnovljive energije

Adani Gautam Adani, druga najbogatija osoba na svetu, prvi je iskoristio malu letelicu da bi stigao do neplodnog područja koje nije imalo pin-kod.

PCPress.rs Image

Uska pista koja nema kontrolora letanja koji bi vodio dolazeće avione i čija je jedina infrastruktura prenosivi toalet i improvizovana kancelarija u kontejneru usled milja neplodnog zemljišta, na granici sa Pakistanom, postaje najveći svetski park obnovljive energije.

U decembru 2022. godine na pistu je sleteo Adani Gautam Adani. Zemljište na koje je sleteo nije imalo vegetacije i zbog veoma zaslanjenog tla u okolini od 80 kilometara nije bilo nikakvog naselja. Prednost piste je najbolje sunčevo zračenje u zemlji posle Ladaka sa brzinom vetra koja je pet puta veća nego u bilo kojoj ravnici. Tako se javlja ideja o parku obnovljive energije.

Od momenta sletanja do danas postavljeni su solarni paneli koji pretvaraju sunčeve zrake u električnu energiju i vetrenjače koje koriste vetar koji duva brzinom od 8 metara u sekundi. Postavljena su i postrojenja za desalinizaciju.

Područje ima jake oluje prašina tokom marta do juna, nema komunikacione i transportne infrastrukture a najbliže naseljeno područje je udaljeno 80 km. Voda ne prodire ispod tla tkom kišne sezone a podzemna voda je veoma slana. To su izazovi sa kojima se suočava novi park.

Pročitajte i:  Šta se dogodilo kada je Indija zabranila TikTok?

Planovi za park su najambiciozniji na svetu do sada. Cilj je da se proizvede 500 GB električne energije od obnovljivih izvora do 2030. godine.

Izvor: ndtv.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *