BIZIT plus

Influenseri dobijaju novac za promovisanje kineskih kopija dizajnerskih proizvoda

Influenseri na TikToku i Redditu zarađuju od trgovine lažnim robmnim markama, promovišući visokokvalitetne “replike” dobijene sa ecommerce sajtova u Kini.

PCPress.rs Image

Kineski sajtovi omogućavaju zapadnim potrošačima pristup širokom spektru falsifikovanih proizvoda

Eben Fox, poznatiji pod nadimkom Cedaz, opisuje Pandabuy kao najbolje otkriće za kupovinu na svetu. Sa svojih 120.000 pratilaca na TikToku, Fox je oduševljen pristupačnim cenama na ovom sajtu, gde se čini da je svaki skupi komad odeće sada dostupan po ceni od 20 do 50 dolara. Međutim, postoji jedan problem – većina ovih predmeta su falsifikati.

Grupa influensera na društvenim mrežama zarađuje novac promovišući ilegalne kopije proizvoda iz Kine na platformama kao što su Facebook, TikTok, Discord i Reddit. Pandabuy tvrdi da je angažovao hiljade kreatora sadržaja prošle godine, postajući lice složene ekonomije falsifikata koja izaziva tehnološke platformama i tradicionalne trgovce. Pandabuy, zajedno sa sličnim sajtovima, omogućava zapadnim potrošačima pristup kineskim online tržištima prepunim falsifikata, obično dostupnim samo unutar Kine. Influenseri zarađuju deo od svake prodaje koju generišu putem svojih promocija.

Pročitajte i:  TikTok pod istragom u Evropskoj uniji

U decembru, Nike je tužio Foxa zbog promocije lažnih verzija svojih patika putem Pandabuya. Fox se trenutno bori sa optužbama. Pandabuy, s druge strane, tvrdi da nema ekspertizu da autentičnost proizvoda koje nudi.

Influenseri koriste svoj uticaj da promovišu Pandabuy i slične sajtove, deleći linkove do falsifikovanih proizvoda sa svog TikTok naloga. Iako pravila TikToka zabranjuju promociju falsifikata, platforma je suspendovala naloge nekoliko influensera nakon što su dobili upozorenje.

Kineski sajtovi poput Pandabuya omogućavaju zapadnim potrošačima pristup širokom spektru falsifikovanih proizvoda, uključujući lažne dizajnerske torbe, patike, nakit i druge modne dodatke. Pandabuy sakuplja oglase proizvoda sa kineskih tržišta, prevodi ih na engleski jezik i nudi stranim kupcima. Kada kupac klikne na influenserov affiliate link i obavi kupovinu, Pandabuy naručuje proizvod od prodavca na originalnom kineskom tržištu. Nakon što primi proizvod, Pandabuy ga prosleđuje kupcu, koji može izabrati prevoznika i specificirati željene opcije dostave.

Influenseri pomažu svojim pratiocima da prođu kroz ceo proces, uključujući i deklaraciju paketa radi izbegavanja carinskih problema. Mnogi preporučuju smanjenje težine narudžbine tako što će zatražiti od Pandabuya da odbaci nepotrebnu ambalažu.

Pročitajte i:  TikTok protiv EU

Osim Pandabuya, postoje i drugi kineski sajtovi poput DHgate-a koji nude slične usluge. DHgate je takođe pokrenuo sopstveni program affiliate marketinga, a influenseri ga takođe koriste za promociju falsifikovanih proizvoda.

Ukupno gledano, trgovina falsifikatima je veliki posao, čineći oko 2,5% globalne trgovine svake godine. Kineski prodavci sve više koriste online platforme poput Pandabuya i DHgate-a kako bi ciljali zapadne potrošače putem influensera na društvenim medijima.

Falsifikovani proizvodi su prisutni na raznim platformama, a trgovci koriste različite taktike da privuku kupce. Ipak, platforme poput TikToka se trude da spreče promociju falsifikata i suspenduju naloge influensera koji krše pravila.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *