BIZIT plus

Inovacije IBM-a u svim oblastima

PCPress.rs ImageKompanija IBM napunila je sto godina u četvrtak, šesnaestog jula. Iako su se mediji usredsredili na inovacije u kompjuterskoj tehnologiji i neverovatnom uspehu korporacije, ne bi trebalo zaboraviti da je IBM oduvek bio inovator i u drugim oblastima, zbog čega bi i drugi trebalo da se ugledaju na Big Blue.

Pre svega bi se valjalo podsetiti da su istraživači IBM-a osvojili pet Nobelovih nagrada ‒ četiri za fiziku i jednu za ekonomiju. A svakako bi trebalo istaći da je tridesetih godina prošlog veka, tokom velike depresije, IBM bio prva korporacija u Americi koja je svojim zaposlenima obezbedila životno osiguranje i plaćen godišnji odmor. Tokom Drugog svetskog rata u IBM-ovim fabrikama su se proizvodile puške i motorni delovi koji su prodavani američkoj vojsci za profit od jedan odsto, a taj novac je upotrebljen za stvaranje fonda za pomoć porodicama IBM-ovim radnicima koji su poginuli u borbi.

Dalje, IBM je prva američka kompanija koja je uvela program obuke i zapošljavanja lica s invaliditetom ‒ davne 1942. godine. Takođe je bio prvi koji je 1952. ustao protiv polne, rasne i starosne diskriminacije i svima pružio jednake uslove prilikom zapošljavanja. A već 1956. su crnci i belci radili i jeli rame uz rame u IBM-ovoj fabrici u Leksingtonu, gradu na američkom jugu koji je ostao rasno podeljen narednih pet godina. Ne bi trebalo zaboraviti i da je već 1996. odbacio diskriminaciju zbog seksualnog opredeljenja kako bi pripadnici LGBT zajednice mogli da postanu partneri u firmi.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

Izvor: IT News

Facebook komentari: