Računari i Galaksija

Ruska banka ugradila detektor laži u bankomat

PCPress.rs ImageKlijenti ruske banke Sperbank možda će ubuduće morati da obraćaju pažnju koliko su nervozni kad podižu novac s bankomata. Naime, bankomati će sofisticiranim detektorom laži koji prepoznaje koliko je glas nervozan ispitivati ljude koji podižu novac.

Ovaj  super bankomat se ne pouzdaje u zastarelo unošenju PIN-a, već u 3D prepoznavanje lica, prepoznavanje glasa i skeniranje pasoša. Kao da to nije dovoljno, bankomat će moći klijentima da postavlja pitanja i da proverava odgovore sistemom za analizu glasa koji detektuje laži. Taj sistem je delom napravljen korišćenjem laži izgovorenih prilikom saslušanja u ruskoj policiji i ocenjivanjem nervoze ili emocionalne rastrojenosti. Uprkos brigama o građanskim pravima, novi sistem će omogućiti da bankomati ponude širi raspon proizvoda i servisa nego što je moguće identifikacijom korisnika na osnovu PIN-a.

Prototip je izložen u Laboratiji budućnosti Sperbanke, ali se još ne zna kad će biti pušten u rad. Međutim, nova tehnologija znači da će bankomati postati skuplji u vreme kad banke pokušavaju da uštede novac. A mnogim građanima se neće dopasti ideja da šetaju naokolo s ličnim ispravama koje se moraju skenirati kako bi podigli pedeset evra sa svog računa. S druge strane, autoritarnim državama će se dopasti što će moći da prate građane i da im postavljaju pitanja kad podižu novac.

„Mi ne ugrožavamo privatnost klijenata. Ne pokušavamo da im uđemo u mozak niti im zalazimo u privatan život. Samo hoćemo da znamo govore li istinu i ne vidim razloga za brigu“, istakao je potpredsednik Sperbanke Viktor Orlovski.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,