BIZIT plus

Instagram influenseri uništavaju javne prostore

Probleme koje influenseri prave kada su javni i privatni prostori u pitanju najbolje ilustruje priča iz 2018, kada je farma Bogle Seeds morala je da zatvori svoje imanje za sve posetioce, a zbog viralne fotografije polja suncokreta koja je mnoge Instagram hodočasnike motivisala da istog trenutka krenu na put, te prošetaju pomenutim poljima, ne bi li i sami postali viralni. I to nije izolovan primer, budući da se zarad dobre fotografije prelaze sve granice.

PCPress.rs Image

Oni koji su već neko vreme na Instagram-u sigurno su primetili određene šablone u ponašanju drugih korisnika, te svojevrsne fotografske navike, budući da se iste lokacije pojavljuju na više naloga, a fotografije su uokvirene i filtrirane na skoro isti način. Tako su neki javni prostori, te prirodne atrakcije, dovoljno loše sreće da postanu omiljeno odredište za Instagram ljubitelje iz šireg regiona, a pažnja koja je usmerena na prostor koji je do tog trenutka predstavljao utočište za lokano stanovništvo često izmakne kontroli.

Tako se svaka livada u cvatu brzo ispuni influenserima, a posebno u razvijenim delovima sveta, gde se od takvih aktivnosti i zarađuje. Horde influensera ne samo da se fotografišu na osetljivim prostorima, već ih i dobro ugaze, oberu cveće i za sobom ostave omanju pustoš. To da se ljudi neprimereno ponašaju u prirodi nije ništa novo, ali se čini da problem evoluira kako evoluiraju motivi za odlazak u prirodu.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

PCPress.rs Image

Upravo iz tog razloga se javlja sve više internet osvetnika, a jedan od njih je i anonimni Instagram korisnik koji vodi profil Public Lands Hate You, u okviru kojeg se ukazuje na štete od Instagram turizma, te na pustoši koje influenseri ostavljaju za sobom. Pored toga, anonimni korisnik pokušava i da „nežno edukuje influensere“, te im pokaže kako da ne prave štete koje prave, a ako to ne upali – Publik Lands kontaktira njihove sponzore.

Izvor: Jezabel

Facebook komentari: