TSMC počinje masovnu proizvodnju najnaprednijih čipova na Tajvanu

Proizvođač čipova TSMC, otpočeo je masovnu proizvodnju svojih najnaprednijih čipova u južnom Tajvanu. Predsednik kompanije je naveo da će nastaviti da proširuje kapacitete.

PCPress.rs Image

TSMC ima dominantan položaj kao proizvođač čipova

Dugo očekivana masovna proizvodnja čipova sa 3-nanometarskom tehnologijom stiže u trenutku kada se pažnja fokusira na investicione planove najvećeg svetskog proizvođača čipova po ugovoru u zemlji i inostranstvu. TSMC ima dominantnu poziciju kao proizvođač naprednih čipova koji se koriste u tehnologiji od mobilnih telefona do borbenih aviona.

„TSMC zadržava vodeću poziciju u tehnologiji, a značajno ulaže u Tajvan. Takođe, kompanija nastavlja da ulaže i unapređuje odnos prema životnoj sredini“, rekao je predsednik TSMC-a Mark Liu, na ceremoniji obeležavanja proizvodnje i proširenja kapaciteta u južnom gradu Tajnanu.

Liu je rekao da je potražnja za 3-nanometarskim čipom kompanije veoma velika. Napredni čipovi se sve više potražuju zbog novih tehnologija, uključujući 5G mreže i računarske proizvode visokih performansi.

Ranije ovog meseca, TSMC je naveo da će više nego utrostručiti svoju planiranu investiciju u svoju novu fabriku u Arizoni na 40 milijardi dolara. Ta investicija je jedna od najvećih stranih ulaganja u istoriji SAD.

Pročitajte i:  TSMC zadržava prognozu prihoda uprkos zemljotresu

Jedni od glavnih klijenata Tajvanske kompanije su Apple i Nvidia. Takođe, kompanija gradi fabriku čipova u Japanu, a navela je i da razmatra potencijalno širenje u Nemačkoj .

TSMC je više puta naveo da će najveći deo proizvodnje ostati na Tajvanu

Kao očigledan odgovor na zabrinutost da će strana ulaganja TSMC-a potkopati ključnu poziciju Tajvana u oblasti poluprovodnika, Liu je rekao da je proizvodnja demonstracija da TSMC „preduzima konkretne mere za razvoj napredne tehnologije i proširenje kapaciteta na Tajvanu“.

Tajvanska vlada odbacila je zabrinutost. Vlada je navela da je pozicija Tajvana kao glavnog proizvođača poluprovodnika i proizvođača najnaprednijih čipova sigurna.

Liu je naveo da je masovna proizvodnja bila uspešna i dobra. On je dodao da će nova 3-nanometarska tehnologija stvoriti krajnje proizvode sa tržišnom vrednošću od 1,5 biliona dolara u roku od pet godina.

TSMC je naveo da radi na izgradnji fabrika za sledeću generaciju 2-nanometarskih čipova. Takođe, kompanija planira da se takvi čipovi proizvode u severnom i centralnom Tajvanu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,