BIZIT plus

Intel i Google Cloud predstavili novi čip

Intel i Google Cloud dizajnirali su novi čip koji će data centre učiniti sigurnijim i efikasnijim.

PCPress.rs Image

E2000 – Mount Evans

E2000 čip, kodnog naziva Mount Evans, preuzima posao pakovanja podataka za umrežavanje od skupih centralnih procesorskih jedinica. Takođe, čip nudi bolju sigurnost između različitih kupaca koji dele procesore u oblaku, objasnio je Google-ov potpredsednik inženjeringa, Amin Vahdat.

Čipovi se sastoje od osnovnih procesora koji se nazivaju jezgra. Na čipu mogu biti stotine jezgara i ponekad informacije mogu biti propuštene između njih. E2000 kreira sigurne rute do svakog jezgra kako bi sprečio takav scenario.

Kompanije koriste sve složenije algoritme, koristeći progresivno veće skupove podataka, u vreme kada se poboljšanje performansi čipova poput CPU-a usporava. Kompanije u oblaku stoga traže načine da se data centre učine produktivnijim.

Novi čip je zajednički projekat Google-a i Intel-a. Međutim, Nick McKeown, koji vodi Intel-ovu mrežu i Edge grupu, navodi da Intel može da proda čip E2000 i drugim kupcima.

Google Cloud će koristiti čip E2000 u novom proizvodu pod nazivom C3 VM koji koristii Intel-ove Xeon procesore četvrte generacije. Xeon čipovi su Intel-ovi najmoćniji procesori. Google Cloud će biti prva usluga u oblaku koja primenjuje najnoviju generaciju tih čipova, navodi kompanija Intel.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

Izvor: Reuters

Facebook komentari: