ERP 2024

Intel i Nokia: saradnja u mobilnom svetu

intel_nokia Intel i Nokia najavljuju strateški saradnju kako bi započeli novu eru inovacija mobilnog računarstva

SANTA KLARA, Kalifornija., i ESPOO, Finska, 23. jun 2009 – Želeći da nastave objedinjavanje mobilnih telefona i računara, Intel korporacija i Nokia najavile su dugoročnu saradnju u cilju razvijanja nove klase mobilnih računarskih uređaja zasnovanih na Intel® arhitketuri i čipset arhitekturi koja kombinuje performanse moćnih računara i visokopojasne mobilne komunikacije uz stalnodostupni internet.

Da bi se ova zajednička vizija ostvarila, kompaniju su seodlučile na proširenje svojih dugotrajnih odnosa u cilju definisanja nove mobilne platforme koja bi prevazišla današnje smart telephone, notebook i netbook računare, omogućujući razvoj brojnom inovativnom hardveru, softveru i mobilnim internet servisima.

Koristeći stručnost i iskustvo obe kompanije koje su lideri u svojim poljima interesovanja, ovi uređaji koji će u budućnosti postati standard objedinjujući najbolje odlike i mogućnosti računarskog i komunikacijskog sveta i transformišući iskustvo kroisnika, kroz neverovatne mobilne aplikacije i uvek uključen, uvek dostupan bežični internet na uređaju džepnog formata koji je lak za korišćenje.

Napori kompanija Intela i Nokia uključuju saradnju na više mobilnih Linux projekata otvorenog koda. Intel će takođe preuzeti Nokia HSPA-3G modem IP licence kako bi ih koristio u budućim proizvodima.

Kompanije očekuju da će, vremenom, brojne inovacije rezultovati iz ove saradnje.

Pročitajte i:  Intel izdao saopštenje o CPU problemima, optužuje proizvođače matičnih ploča 

“Ova saradnja Intela i Nokije ujedinjuje i u zajedničkom smeru upravlja neke od najsjajnijih računarskih i komunikacijskih mozgova na svetu i, konačno će, isporučiti standardizovane trehnologije koje, iskustvo nam govori, vode brzim unapređenjima, prihvatanju i izboru korisnika,” rekao je Anand Chandrasekher, Stariji potpredsednik Intela i Generalni Menadžer Ultra Mobility grupe. „Sa konvergencijom interneta i mobilnošću kao jedinom barijerom među timovima, mogu samo zamisliti inovacije koje će proizići iz našeg jedinstvenog odnosa sa Nokijom. Mogućnosti su neograničene”

“Današnja najava predstavlja značajno posvećivanje zajedničkom radu na budućnosti mobilnog računarstva, i planiramo zajedničko istraživanje pretvoriti u akciju,” kazao je Kai Oistamo, Izvršni potpredesdnik odeljenja Uređaja u kompaniji Nokia. „Istraživaćemo nove ideje u dizajnu, materijalima i ekranima koje će prevazići uređaje i servise koji postoje na tržištu danas. Ova saradnja će biti značajna ne samo za naše kompanije, nego i za industriju, naše partnere i naravno, naše korisnike.”

Saradnja na softveru otvorenog koda

Saradnja uključuje i tehnološki razvoj i saradnju na nekoliko softverskih inicijativa otvorenog koda kako bi se razvila zajednička tehnologija koja se može koristiti u Moblin i Memo platformskim projektima, koji će isporučiti na Linuxu zasnovane operativne sisteme za ove buduće računarske uređaje.

Kompanije će koordinirati aktivnosti svojih odeljenja za tehnologije otvorenog koda i razvoj investicija, uključujući i ujednačavanje niza ključnih Open Source tehnologija za mobilno računarstvo kao što su oFono*, ConnMan*, Mozilla*, X.Org*, BlueZ*, D-BUS*, Tracker*, GStreamer*, PulseAudio*. Zajedno, ove tehnologije će omogućiti standardizovana sredstva zasnovana na otvorenom kodu kako bi dostupniom postalo svo bogatstvo Internet i komunikacijskog iskustva, sa bogatom grafikom i multimedijalnim opcijama.

Pročitajte i:  AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

Podržan od Linux fondacije, Moblin je otpimizovani Linux operativni system otvorenog koda koji omogućuje vizuelno obogaćeno Internet iskustvo na uređajima zasnovanim na Intel® Atom™ procesorima, uključujući MIDove, netbook i nettop računare, infotainment uređaje u vozilima (IVI) i ugradne sisteme. Za više informacija, pogledati www.moblin.org .

Memo je operativni system zasnovan na Linuxu, uglavnom zasnovan na otvorenom kodu koji pokreće mobilne računare poput Nokia N810 Internet Tableta. Maemo platforma je razvijena od strane Nokije u saradnji sa mnogim drugim open source projektima. Za više informacija pogledati www.maemo.org .

Omogućujući uobičajene tehnologije kroz Moblin i Maemo softverska okruženja, podstaći će se razvoj kompatibilnih aplikacija za ove uređaje – zasnivanih se na velikom broju PC kompatibilnih aplikacija. Projekti otvorenog koda vodiće se najboljim iskustvom razvojnog modela otvorenog koda.

Intel će dobiti licencu za Nokijine HSPA-3G Modemske tehnologije

Oslanjajući se na današnju objavu, Intel i Nokia su potpisali i ugovor koji će omogućiti Intelu dobijanje licence za Nokia HSPA-3G modemske tehnologije sa ciljem razvoja naprednih rešenja za mobilno računarstvo koje nudi moćno a fleksibilno računarsko iskustvo kombinujući, najbolju u klasi, 3GPP modemsku tehnologiju sa visokim performansama i niskom potrošnjom energije buduće platforme zasnovane na Intelovoj arhitekturi.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Intel podržava višestruke mobilne širokopojasne standardne na svojim platformama kako bi se izašao u susret potrebama provajdera širom sveta, i omogućio korisnicima da budu stalno spojeni na internet.

Licenca Nokijinih modema kompletira Intelove širokopojasne tehnologije omogućujući kompaniji da proširi opcije čipseta uključujući Nokijine modemske tehnologije kroz svoju ponudu ubuduće.

Nokia nastavlja razvoj svoje liderske modemske tehnologije, što uključuje softver protokola i tome pripadajući digitalni dizajn za čitav niz 3GPP standarda kroz WCDMA-GSM i njegov razvoj, a zatim i licence i tehnologije proizvođačima čipseta da bi se razvili i proizveli čipsetovi za proizvođače uređaja.

Nokijine licencne modemske tehnologije su veoma pouzdan izbor za povezivanje, omogućujući kredibilnu i pouzdanu opciju za korisnike, zasnovanu na iskustvu i reputaciji Nokijinih bežičnih modema. Licenca za Nokijine modemske tehnologije je sledeći korak u ostvarenju Nokijine strategije da napravi multipli, konkurentan čipset za industriju.

Izvor: MMD CEE

Facebook komentari: