Intel i Samsung predstavili računar sa „rastegljivim“ ekranom

Intel i Samsung osmislili su nov dizajn, odnosno novu viziju kako bi trebao da izgleda PC budućnosti. Oni su predstavili prenosni uređaj sa kliznim ekranom, koji može da se rastegne tako da mu raspon dijagonale bude od 13 do 17 inča. Ovaj računar predstavljen je na upravo završenoj Intel Innovation konferenciji.

PCPress.rs Image

Ovakav računar bi zadovoljio i potrebe za velikim ekranom i za lakom prenosivošću, a prototip koji je prikazan pokazuje mogućnosti OLED displej tehnologije implementirane na fleksibilnoj plastičnoj površini. On nije imao tastaturu, ali je vrlo moguće da bi ona u nekom trenutku mogla biti dodata kao deo sistema.

Za sada se ne zna kada će (i da li će uopšte) ova ideja biti pretvorena u komercijalni uređaj. Ali već i sama činjenica da se razmišlja o nekom drugačijem dizajnu, ukazuje da PC industrija nastavlja da traži nove načine da se predstavi korisnicima, što je razumljivo, jer su predviđanja da će se prodaja tradicionalnih PC i laprop računara smanjivati u narednim godinama.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Ovo svakako nije idealno rešenje, jer pokretni delovi i fleksibilne komponente donose nove izazove za proizvodnju, a utiču i na povećanje kompleksnosti, pa samim tim i cene uređaja. Uz smanjeno tržište to predstavlja dodatni izazov. Ipak, neobičan dizajn bi mogao da pomogne da se pronađe odgovarajuća niša, najverovatnije u premium segmentu PC tržišta.

Izvor: CNet

Facebook komentari: